Берое е новият носител на Купата на България!
Берое е новият носител на Купата на България! / Reuters

Исторически успех постигна тимът на Берое Стара Загора, печелейки турнира за Купата на България! Възпитаниците на Илиан Илиев се наложиха по изключително драматичен начин на финала на Черноморец Поморие с 1:0, като победното попадение дойде в продължението на мача. Негов автор стана Дончо Атанасов!

Пред повече от 5000 зрители на Градския стадион в Ловеч, фаворитът в този мач - Берое показа по добра игра и заслужено стигна до ценния успех, който ще даде възможност на старозагорци да участват в турнира Лига Европа през следващия сезон.

 

Това е първата Купа на България в цялата история на Берое, която „зелено-белите" печелят от петия си опит.

 

Първата интересна ситуация в мача дойде в 9-ата минута, когато капитанът на старозагорци Слави Жеков отправи прекрасен удар от далечно разстояние, но вратарят Георгиев изби акробатично в корнер.

 

В по-голямата част от първите 45 минути футболистите на Берое владееха топката, докато възпитаниците на Петър Хубчев действаха на контраатака. В заключителните минути на полувремето беройци имаха нови две възможности, но Петър Костадинов и Искрен Писаров нямаха късмет. Възпитаниците на Петър Хубчев се отчетоха с два анемични удара, които не застрашиха особено вратата на Берое.

 

През втората част играта не се промени особено и отборът от Стара Загора бе този, който имаше повече шансове за попадения. Най-чистата си ситуация в мача футболистите на Черноморец Поморие пропиляха в 58-ата минута. Пехливанов проби по дясното крило и предостави топката на Манев, който стреля незабавно по земята, но Боян Пейков улови с вещина. Само минути а по-късно Берое отговори по адекватен начин, когато Писаров бе оставен непокрит, но също не успя да преодолее противниковия вратар.

Истинската драма в мача дойде в продължението на мача, което бе само от една минута. След нарушение дълбоко в половината на Берое Иво Иванов центрира пред наказателното поле на Черноморец, където Андонов отклони коженото кълбо, Димов не успя да се намеси адекватно, топката попадна в Дончо Атанасов, който стреля от въздуха неспасяемо в левия ъгъл на вратата и подари ценния трофей на старозагорци!

ЧЕРНОМОРЕЦ ПОМОРИЕ - БЕРОЕ 0:1

Черноморец Поморие: 1. Георгиев 2. Велков 8. Г.Костадинов 10. Митев 11. Ц.Филипов 14. Манев 17. Чакъров 18. Коев 20. Пехливанов 22. Орачев (к) 25. П.Димов

Резерви: 12. Колев 3. Калоянов 4. В.Филипов 9. Петков 19. К.Димов 21. Стоянов 31. Стайков

Берое: 22. Пейков 2. Илиев 5. Иванов 24. Бачев 28. А.Атанасов 18. П.Костадинов 10. Генчев 7. Жеков (к) 17. Писаров 11. Д.Атанасов 77. Андонов
Резерви:

Резерви: 33. Скорчев 21. Танев 27. Апостолов 3. Тодоров 20. Станков 29. Минчев 6. Божанов