България и Холандия ще си обменят изложби на съвременни автори
България и Холандия ще си обменят изложби на съвременни автори / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министърът на културата Вежди Рашидов, който е на работно посещение в Холандия, се срещна с Еверт ван Стратен - директор на известния холандски музей "Крьолер-Мьолер". На срещата присъства и българският посланик в Холандия Златин Тръпков, съобщи пресслужбата на министерството.

Вежди Рашидов и Еверт ван Стратен обсъдиха конкретни възможности за сътрудничество за популяризиране на българското изкуство в Холандия. Музеят "Крьолер-Мьолер" изрази готовност да установи контакти с нашата Национална галерия за чуждестранно изкуство с цел обмен на изложби на съвременни автори.

По време на разговора си с министър Рашидов, Еверт ван Стратен подчерта, че е много заинтригуван от постиженията на съвременното българско изкуство. Управителният съвет на фондация "Крьолер-Мьолер" ще разгледа предложенията творби на български автори да бъдат показани в залите на прочутия холандски музей.

Директорът на холандския музей прояви сериозен интерес и към изграждането на бъдещия Национален музей на визуалните изкуства в центъра на София, известен още и като "Българския Лувър".

Парк-музеят "Крьолер-Мьолер" е основан през 1938 г. и притежава изключително ценни колекции, от 18-и век до наши дни. Особено впечатляваща е неговата колекция с творби на Ван Гог, тук са представени и творци от ранга на Хуан Миро и Хенри Мур. В огромния парк около сградата на музея са изложени на открито скулптури и инсталации на световни автори.