Разследват бизнес връзките на Сретен Йосич с Христо Ковачки
Разследват бизнес връзките на Сретен Йосич с Христо Ковачки / снимка: БГНЕС, архив

Сръбската полиция проверява тайните банкови сметки на Сретен Йосич, известен като един от най-големите балкански наркобосове под името Йоца Амстердам.

Според добре осведомени източници в Белград е започнало финансово разследване, което трябва да установи богатството на Йосич. Полицаите проверяват фирмите, в чиято приватизация е участвал, недвижими имоти, банкови сметки, тайни сейфове в Сърбия и чужбина, инвестиции на сръбските сътрудници и милионери от чужбина, с които Йосич е работил.

Финансовата полиция, както твърди белградският вестник "Блиц", ще разследва и бизнес връзките и сътрудничеството на Сретен Йосич с бизнесмени, които са участвали в приватизацията в Сърбия, между тях са българският бизнесмен Христо Ковачки и израелският милионер Моти Зисер.

Заповедта за финансовото разследване на Сретен Йосич е дадена от Специалния съд срещу организираната престъпност, а процедурата се води от групата за финансови операции при сръбското МВР.

Правната основа за разследването са обвиненията, че Сретен Йосич стои начело на организирана престъпна групировка, която за милион евро е организирала убийството на собственика на хърватския седмичник "Национал" Иво Пуканич и неговия сътрудник през октомври 2008 година.

За да се установи цялото богатство на Сретен Йосич, финансовата полиция трябва да открие хората, с които той е сътрудничил, защото чрез тях той е провеждал всички бизнес трансакции и инвестиции, а неговото име не се появява никъде. Не е тайна в компанията на кои бизнесмени се е появявал на приватизационните търгове и кои чуждестранни инвеститори е довел в Сърбия.

За бизнес контактите на Йоца Амстердам финансовата полиция е направила работна схема и в нея фигурират повече от сто имена на неговите най-важни сътрудници.

Според полицейски източници финансовото разследване срещу Сретен Йосич може да продължи няколко месеца заради проверките, които трябва да се извършат и в чужбина, а богатството на наркобоса се оценява на десетки милиона евро.

На съдебния процес в Белград Йосич заяви, че има доход от 2000 евро месечно като собственик на фирмата "Хемисфера". Парите, които е обявил, са неговата единствена легална печалба, а всичко друго, което бъде открито при финансовото разследване, от акциите във фирмите до банковите сметки, кеш парите в сейфовете, ще бъде първо блокирано според Закона за незаконно придобитото имущество, а след като присъдата влезе в сила - и конфискувано.

На съдебния процес за убийството на Пуканич, на въпроса на съдията кои са изворите на неговата финансова мощ Сретен Йосич отговори - "моите познанства". "Аз свързвах бизнесмените помежду им и затова получавах пари. Още тогава говорих на хората, че в Сърбия ще бъде приет Закона за отнемане на имуществото, да водят сметка за това, което правят, но никой не ми вярваше", каза той в своя защита.

На съдебния процес за убийството на хърватския журналист Йосич е признал, че е сътрудничил с шест тайни служби, като чрез тях е успял да установи контакти с най-влиятелните световни бизнесмени. Това сътрудничество е продължило 20 години и му е донесло печалба от милиони евро, допълват полицейски експерти, близки до финансовото разследване.