Софтуерното пиратство у нас намаляло през миналата година
Софтуерното пиратство у нас намаляло през миналата година / снимка: sxc.hu

Загубите през изминалата година от използването на нелицензиран софтуер в България възлизат на 115 млн. щатски долара. Това показват резултатите от изследване на Сдружението на издателите на бизнес софтуер(СИБС) и консултантската компания IDC. Според данните делът на използвания нелицензиран софтуер у нас е спаднал с 1 пункт, достигайки 67%, а загубите за софтуерната индустрия в резултат на пиратството са намалели с 24 млн. долара. Въпреки глобалната финансова криза, нивото на софтуерното пиратство спада в 54 от изследваните страни, а едва в 19 се наблюдава покачване. Загубите в световен мащаб от използването на пиратски софтуер през миналата година възлизат на 51,4 млрд. щатски долара.

Според данните за миналата година софтуерните компании у нас са изгубили общо 115 млн. долара заради разпространението на пиратски софтуер. Година по-рано загубите са били 139 млн. долара, посочват от Сдружението на издателите на бизнес софтуер. През изминалата година статистиката отчита лек спад в употребата на нелегален софтуер в България. Въпреки това 67% от ползвания през миналата година софтуер е нелицензиран. През 2008 г. цифрата е била 68%.

Данните за България са доста над средното за света. Според проучването, проведено в над 100 страни, около 43% от софтуера в глобален мащаб е нелицензиран. През 2008 г. показателят е бил на ниво от 41%.

В САЩ нивото на пиратството е 20%, а в Япония и Люксембург - 21% - това са държавите с най-ниско ниво на пиратството сред изследваните 100 страни.

Сред страните с най-високо ниво на пиратството - над 90% - са Грузия, Зимбабве и Молдова.