Благословение за Бургас от Вселенския Патриарх
Благословение за Бургас от Вселенския Патриарх / Кметът Николов посрещна лично Негово Светейшество Вартоломей Първи и премиера Бойко Борисов пред сградата на общината

 

Негово Светейшество Вартоломей Първи, Архиепископ на Константинопол – Новия Рим и Патриарх Вселенски се срещна с кмета на Бургас Димитър Николов. Програмата на духовният водач и премиерът Бойко Борисов бе променена по тяхно желание, за да поздравят бургаския кмет по случай рождения му ден.

На срещата в Община Бургас бяха още сливенският митрополит Йоаникий, митрополитът на Александрополис Антимос, Архимандрит Бартоломей, министър Божидар Димитров, н.пр. посланикът на Република Гърция Данай Магдалини Куманаку. ”Пожелавам ви много години със същата сила и ентусиазъм да водите народа на Бургас и да повишавате неговото благосъстояние. Молитвите на цялата църква винаги ще ви съпровождат и помагат. Нека Бог да благослови Бургас”, каза Патриарх Вартоломей

„Посещението Ви е начин да покажем на българското православие, че държавата изключително цени своята православна църква”, допълни  премиерът Борисов.

При влизането си в Община Бургас гостите разгледаха изложбата с проектите, които са реализирани през последните години в града.

Бургаският кмет запозна Вселенския Патриарх с факта, че общината и правителството подпомагат изграждането на 5 нови църкви в Бургас, между които и големия църковен комплекс в „Меден рудник”. Николов подчерта, че Бургас е първия град в България, който въведе часове по православие в училищата. В момента 2000 деца в Бургас се обучават по тази програма като амбицията е догодина техният брой да се увеличи.

Димитър Николов  подари на Негово Светейшество Вартоломей почетната статуетка на закрилника на града Св. Николай Чудотворец.