Борисов - премиер на Македония според телевизията във Ватикана
Борисов - премиер на Македония според телевизията във Ватикана / снимка: Reuters
Борисов - премиер на Македония според телевизията във Ватикана
29377
Борисов - премиер на Македония според телевизията във Ватикана
Звук от репортажа на телевизията на Ватикана
  • Борисов - премиер на Македония според телевизията във Ватикана
  • Звук от репортажа на телевизията на Ватикана

Телевизията на Ватикана обърка българският премиер с македонския. В репортаж за аудиенцията на министър-председателя Бойко Борисов при Папа Бенедикт XVI се съобщава, че Светия отец е приел делегация от Македония.

Видеото беше разпространено в сайтовете за видеообмен, но малко по-късно достъпa беше блокиран. Репортажът беше свален и от интернет страницата на телевизията на Ватикана Centro Televisivo Vaticano (CTV) в YouTube.

 

В събота Папа Бенедикт XVI прие македонска делегация на високо равнище от Македония. Повод за срещата беше празникът на първославянските апостоли и патрони на Европа братята Кирил и Методий. „Следите, оставени от тях, са безбройни”, подчерта папата по време на срещата, се посочва в репортажа. Двамата са проповядвали християнството сред славянските народи, превели са Библията и освен това са формирали дълбоко в душите на народите и националните идентичности. Те – Кирил и Методий – понесли страдания и враждебност, но преодолели всичките нападки със силата на вярата си и непобедимата вяра в доброто, се казва още в телевизионния материал.

Може би са решили, че сме се разгърнали още, коментира репортажа на Ватиканската телевизия българският премиер. Според Борисов е грешка на "този светъл ден да се търси конфликт с Македония заради нелепа журналистическа грешка".

Всяка година по повод 24 май папата приема българска делегация. Българите бяха посрещнати от префекта на Ватикана с почетен гвардейски строй. По традиция веднага след българската, във Ватикана пристига и македонска делегация, което вероятно е предизвикало объркването.

Техническа грешка е предизвикала объркването в новинарския канал на Ватикана, информират от пресцентъра на Министерството на външните работи.

В немската версия на телевизионния канал върху кадри от посещението на премиера Бойко Борисов на 22 май във Ватикана се говори за македонска делегация. Това става ясно от писмо на говорителя на Светия Престол отец Федерико Ломбарди до Посолството на България във Ватикана. "Бих искал да отбележа, че става дума за объркване от технически характер, което е видно и от факта, че каналът на италиански език, който е оригиналът, съдържа коректните текстове, като същото е валидно и за канала на испански език", се казва в писмото. Говорителят на Светия Престол отец Федерико Ломбарди изказва искреното съжаление на Ватикана за грешката и информира, че тя е била коригирана.

В последния ден от визитата си в Италия премиерът и официалната българска делегация присъстваха на молебен в базиликата „Сан Клементе”, където се намира гроба на Свети Кирил Философ. Службата беше отслужена от видинския митрополит Дометиан.

В храма за първи път заедно с българските духовни лица, по покана на видинския митрополит, присъстваха и представители на руската и украинска църкви. Съвместната литургия била договорена на среща снощи. Македонската делегация отказала поканата да се присъедини към общия молебен. 

От Рим министър-председателя поздрави всички сънародници и призова да продължим делото на светите братя. Базиликата „Сан Клементе” беше препълнена от българи, дошли на празника да се срещнат с делегацията от София.

 

 

Визитата на Борисов в Италия започна в друг гаф. С обърнато на обратно българско знаме с червения цвят отгоре бе посрещнат на летище „Чампино” в Рим българският самолет на правителствената делегация. При вида на снимащите журналисти, домакините спешно свалили знамето, обърнали го в правилната посока и го издигнали отново - вече с белия цвят отгоре.