Уволниха шефка на агенция, говорела срещу властта
Уволниха шефка на агенция, говорела срещу властта / снимка: БГНЕС, архив
Божидар Димитров
29469
Божидар Димитров
Райна Манджукова
  • Божидар Димитров
  • Райна Манджукова

Председателят на държавната агенция за българите в чужбина беше уволнена заради изказване срещу действията на правителството. В Чехия Райна Манджукова си позволила да коментира, че българските институции не могат да бъдат полезни на сънародниците ни, живеещи там. Още тогава председателят на парламента Цецка Цачева й заявила, че оплакванията й ще бъдат чути на най-високо ниво. Такава е версията за отстраняването й на самата Райна Манджукова.

Пред Дарик министърът без портфейл Божидар Димитров, отговарящ за българите в чужбина, заяви, че Манджукова е уволнена заради нелоялно отношение към държавата. Той отказа повече коментар, защото "спецификата на работата" не позволявала това.

Пред Дарик Манджукова отрече обвинението на министъра. По думите й причината за отстраняването е посещение в Чехия между 21 и 23 май, в което участвала и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. При срещи с българи Манджукова си позволила на два пъти да отправи критика към правителството с думите "не можем да им бъдем полезни, защото липсва координация между държавните институции".

"Имах неблагоразумието да повярвам, че има демокрация. Ако това, което съм казала в Чехия може да бъде изтълкувано като неуважение към държавата, тогава бих приела, но аз не мисля, че това е неуважение към държавата. Г-жа Цачева още там ми каза, че това ще бъде отнесено до най-високо ниво. Другото, което ми каза е, че "тъй като се оплаквате, че никой не ви чува, ще бъдете чута от най-високо място". Това за съжаление не се изпълни, защото все пак бих искала някой да ме чуе, тези, които ме отстраниха", коментира Манджукова.

Министерски съвет отстрани председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова. На нейно място кабинетът одобри кандидатурата на Росен Иванов.

Росен Иванов е юрист по образование. Работил е като адвокат в Адвокатска колегия в Перник от 1993 г. до 2009 г. Председател е на фондация „Бъднини" (до м. октомври 2009 г.). В момента изпълнява длъжността съветник към политическия кабинет на министъра без портфейл Божидар Димитров.