По 4 заплати получавали чиновници от здравното министерство
По 4 заплати получавали чиновници от здравното министерство / Радка Минчева

Чиновници от здравното министерство са получавали по 2, 3, че и 4 заплати – една като държавни служители, а останалите по граждански договори пак със същото ведомство. Това обяви в Разград вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
На среща с местния бизнес той представи трите цели, които според него правителството трябва да постигне в края на мандата. Едната, е промяна на отношението на администрацията към бизнеса и хората, другите две – по-добра пътна инфраструктура и България с най-ниските данъци в Европейския съюз.
 
Справка показва, че държавните служители в Министерството на здравеопазването са 400, а работещите на граждански договори са 509, съобщи Дянков. Анализ на справката пък установил, че това са същите хора, някои от тях работели по 2 или 3 проекта и по този начин получавали по няколко заплати.

Да се промени отношението на администрацията към бизнеса и хората – е една от трите цели, които Дянков смята за постижими до края на мандата на правителството „Борисов”.

Още две цели си поставя Дянков до края на мандата, едната е подобряване на пътната инфраструктура. Това е свързано както с улеснения за бизнеса, така и със сигурността на гражданите – обясни той. България да стане №1 в Европейския съюз по най-ниски данъци е третата цел. Доскоро пет страни са били преди нас, в момента позицията на страната е четвърта. По-малки са налозите само в Словакия, Латвия и Естония. Ако не вдигаме данъците, ще се увеличи и българското производство – смята Дянков.

Екоземеделие и производство на автомобилни стъкла са сред секторите, които трябва да се развиват приоритетно, коментира Дянков.