България се класира за Евро 2011
България се класира за Евро 2011 / netinfo

Българският национален отбор по волейбол за жени се класира за Европейското първенство през 2011 година в Сърбия и Италия. Това стана факт и на теория след като българките постигнаха петата си поредна победа в квалификационна група F - 3:0 (25:21, 25:19, 25:11) срещу основния конкурент Финландия.

Дори една изненадваща загуба срещу Португалия утре не би изместила възпитаничките на Драган Нешич от първото място в крайното класиране. Най-интересен в днешния сблъсък беше първият гейм.

След като поведоха с 12:8 нашите допуснаха обрат за 14:15 след като три поредни атаки на Елица Василева бяха хванати от финландската блокада с дейното участие на нейната съотборничка в италианския Деспар (Перуджа) Рийка Лехтонен. При 15:17 Нешич смени Василева с Добриана Рабаджиева, която доигра мача на много високо ниво.

След чудесни изяви на капитанката Ева Янева на сервис и атака от втора линия българките отново излязоха напред за 21:18 и с мощна атака на Антонина Зетова затвориха гейма при 25:21. Във втората част България поведе с 4:0, но допусна изравняване при 6:6. След това обаче всичко си дойде на мястото и България вече водеше с 16:11 на второто техническо прекъсване в гейма. Нешич даде възможност на опитната разпределителка Евелина Цветанова да си почине и пусна в игра Диана Ненова, като частта бе спечелена с 25:19.

Ненова остана в игра и за третия гейм. Именно след нейна серия от чудесни сервиси южноевропейките доведоха резултата от 8:4 на първата служебна почивка до 15:4. Това на практика предреши изхода от мача и българският селекционер даде възможност на всичките резерви да влязат в игра и да спечелят убедително частта с 25:11, а с това и срещата с 3:0 след 70 минути игрово време.

Антонина Зетова стана топреализаторка на двубоя с 14 точки. Ева Янева добави 11. За финландките Лехтонен отбеляза 12 точки. "За мен класирането беше основната цел. Утре ще спечелим срещу Португалия, защото този отбор е с няколко класи под Гърция и Финландия. Не искам да подценявам никого, но показахме голямо израстване. В Европейската лига ще изпробвам някои млади състезателки. Ще направим всичко възможно Антонина Зетова и Ева Цветанова да останат в отбора", заяви след двубоя Драган Нешич.

Състав на България: Евелина Цветанова 1 точка, Антонина Зетова 14, Ева Янева 11, Елица Василева 3, Цветелина Заркова 5, Страшимира Филипова 8, Мария Филипова-либеро (Добриана Рабаджиева 7, Диана Ненова 3, Христина Русева 2, Мария Каракашева, Емилия Николова 1).