Борисов пита шефовете на медии за натиск върху тях
Борисов пита шефовете на медии за натиск върху тях / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Борисов пита шефовете на медии дали има натиск върху тях
29618
Борисов пита шефовете на медии дали има натиск върху тях
  • Борисов пита шефовете на медии дали има натиск върху тях

Премиерът Бойко Борисов е изпратил писма до главните редактори на всички медии, за да стане ясно има ли такива, които са били подложени на натиск през последните месеци. Министър-председателят уточни, че е направил това заради твърденията на президента Георги Първанов, че медиите у нас са били подлагани на натиск.

Бойко Борисов поясни, че според него не би трябвало един държавен глава да иска да вкара държавата в политическа криза в момента.

Борисов изрази недоумение защо президентът Първанов жали толкова престъпността и допълни, че мерките на правителството в това отношение срещат подкрепата на най-високо ниво. "Като залпа на Аврора неговите ортаци Доган и Станишев едновременно атакуват правителството. Това, което се прави в момента е предостатъчно. Задържането на министър Цонев беше грешка. В огромния си обем работа, който вършат службите, и в борбата с контрабандата, резултатите са видни вече. Може да се допуснат и грешки. Два пъти говорих с министър Цветанов по тези теми и те се стараят на максимум да не ги допускат", коментира Борисов.

Премиерът подчерта още веднъж, че няма да прави коалиции с ДПС, като заяви че България е евроатлантически ориентирана държава и ще остане такава до края.

След като наложи вето върху Закона за СЕМ, президентът Георги Първанов отбеляза, че не може да се правят закони, с които да се решава един или друг персонален въпрос. Първанов отбеляза, че върху медиите се упражнява последователна кампания за натиск, че Законът е стъпка, която идва да насади страх у медиите, да покаже, че каквото си е наумило правителството, това ще стане, и така да бъдат уплашени определени медийни среди. По повод акциите на полицията държавният глава заяви, че "не може да не прави впечатление на всички, че покрай необходимите действия, които трябвало да респектират престъпността, сме свидетели и на доста радикални действия, които прехвърлят границата и които са част от този стремеж да се внуши, да се създаде страх в обществото".

Началникът на Политическия кабинет на министър-председателя Бойко Борисов Румяна Бъчварова изпрати писмо до главни редактори и директори на медии с въпрос оказван ли им е натиск от страна на правителството. Целия текст може да прочетете ТУК