Искат проверка на имотите на магистрати по Беломорието
Искат проверка на имотите на магистрати по Беломорието / снимка: Sofia Photo Agency
Искат проверка на имотите на магистрати по Беломорието
29735
Искат проверка на имотите на магистрати по Беломорието
  • Искат проверка на имотите на магистрати по Беломорието

Да се направи детайлна проверка от българските и гръцките власти на имотите на български магистрати в Гърция - за това призова бившият министър на правосъдието Антон Станков. По думите му собственост на Черноморието имат „дребните риби" в съдебната система, докато едрите притежават имоти в Гърция и различни европейски курорти.

Станков категорично отрече да е водил преговори за безвъзмездно право на строеж на Учебен център на Висшия съдебен съвет в Приморско, тъй като тогава като министър на правосъдието не е имал законовото право да се разпорежда със сградите на съдебната система:

„Бих казал, че на Черноморското крайбрежие е цаца, а едрата риба наистина е на Беломорието. Има многобройни данни обаче те не могат да бъдат проверени с наличния ресурс. Една такава проверка съвместно с гръцките власти би могла да изясни много въпроси. Аз не бих я ограничил само за Гърция, а бих потърсил имоти и сметки в други курортни държави, навсякъде където се пътува свободно с лична карта, навсякъде в ЕС".

Бившият апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов също е категоричен, че такава проверка не е правена. Той посочи, че председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев е избран от състав на Вишия съдебен съвет, в който като членове са били и Андрей Икономов, и Панайот Генков, сега уличени в имотни сделки на децата си:

„Новият Висш съдебен съвет избра Косьо. Ако го попитате защо няма ред  в съда и защо в съда в едно и също отделение съставите пишат коренно различни решения, защото им се затваря кранчето".

Целите интервюта с АнтонСтанков и Йордан Иванов четете ТУК