Данъкът върху застрахователните премии би ударил по потребителите, смята браншът
Данъкът върху застрахователните премии би ударил по потребителите, смята браншът / снимка: Sofia Photo Agency
Данъкът върху застрахователните премии би ударил по потребителите, смята браншът
29739
Данъкът върху застрахователните премии би ударил по потребителите, смята браншът
  • Данъкът върху застрахователните премии би ударил по потребителите, смята браншът

Данъкът върху застрахователните премии ще удари потребителите на услугите, а не дружествата, съобщи за Дарик Румен Янчев от браншовата асоциация на застрахователите. Според предложенията на финансовото министерство – ще бъде въведен 2 % данък върху застрахователните премии. Янчев бе категоричен, че ако промените бъдат одобрени, това няма да промени съществено цените на застраховките.

В законопроекта за данък върху застрахователните премии не попадат животозастраховането и презастраховането.

Първоначално от финансовото министерство са обмисляли един процент косвен данък върху застрахователните премии, но после са взели решение за две на сто, обясни Румен Янчев. При сега предложения вариант размерът на данъка се плаща от потребителя на услугата, каза той.

Ето и реакцията на председателя на браншовата асоциация Орлин Пенев: „В края накрайщата това е решение на фиска данъците се определят от парламента. Ние сме си избрали парламент, като сме си го избрали, трябва да гледаме какво прави”.

Теоретично полиците, които попадат в обхата на закона, трябва автоматично да поскъпнат с два процента. „Това може да се случи да кажем при Гражданската отговорност, където има тарифа и ако нещо струва 200 лв., да добавиш 2 процента върху него и да стане 204 лв. Но при другите застраховки нещата невинаги стоят по този начин. Следователно възможно е даже в някои случаи относително да има и намаление. Не зависи вече само от данъка”, коментира Янчев.

В момента средният размер на премията по Гражданска отговорност у нас е 180 – 190 лева. В страните от Европейската общност са близо до 500-600 лв. за нисък клас автомобили, каза Янчев.

Според него средното европейско ниво на цената на Гражданската отговорност ще бъде достигнато след три години. Дотогава тази застраховка ще носи загуби на дружествата.