Спада доверието в ГЕРБ
Спада доверието в ГЕРБ / снимка: Sofia Photo Agency
9% спад на доверието в ГЕРБ, според изследвана на „Алфа Рисърч"
29922
9% спад на доверието в ГЕРБ, според изследвана на „Алфа Рисърч"
  • 9% спад на доверието в ГЕРБ, според изследвана на „Алфа Рисърч"

Спад от 9% от потенциалния вот за ГЕРБ отчита представително проучване на социологическа агенция "Алфа Рисърч". Основният фактор за хората, оттеглили подкрепата си към правителството, са усещането за хаос и несъгласуваност в действията на управляващите. От "Алфа Рисърч" отчитат и най-резкия спад на доверието към премиера Бойко Борисов. С 11 на сто е намалял персоналният рейтинг на министър-председателя.

Средната оценка, която обществото дава на правителството към момента, е среден 3,34, сочат данните на агенция "Алфа Рисърч".

Като най-успешен министър се откроява Цветан Цветанов, който за четири месеца е увеличил с 12 на сто своя персонален рейтинг. Най-ниски са рейтингите на здравния министър Анна-Мария Борисова, на социалния министър Тотю Младенов и на финансовия министър Симеон Дянков.

46 процента от анкетираните смятат, че акциите на МВР имат реален ефект. Според 45 процента обаче няма радикална промяна в престъпността и акциите са пропагандни.

Данните от проучването сочат още, че за последните четири месеца електоралната подкрепа на партия ГЕРБ спада от 39% до 30%, а на лидера й Бойко Борисов от 51% до 40%.

Рейтингът на президента Георги Първанов се понижава от 44% през февруари до 34% през май.