ЕС обезпокоен за икономическата статистика на България
ЕС обезпокоен за икономическата статистика на България / снимка: Reuters

Европейският съюз изрази безпокойство от икономическите данни на България. Дори се планира изпращането на мисия, предаде АФП. Еврокомисарят за икономическите и паричните въпроси Оли Рен заяви, че комисията е обезпокоена от икономическата статистика, предоставена от България, и че „скоро” в страната ще бъде изпратена мисия за проучване на въпроса.

„Имаме опасения относно представената от България статистика и възнамеряваме да изпратим скоро мисия”, каза Рен на пресконференция след среща на министрите на финансите на страните членки на ЕС.

Тази мисия може да бъде първата според новите правомощия за одит и разследване на европейската статистическа служба Евростат.

„Обявената от комисаря Оли Рен мисия е очаквана от Министерството на финансите още от месец май”, съобщиха от ведомството на Симеон Дянков. Оттам припомнят, че се е наложила корекция на данните заради „проблема с неидентифицирани към началото на март задължения на държавата по анекси и допълнения към договори с частни фирми”. В резултат на това, дефицитът на страната ни беше коригиран от 1,9% от БВП (съгласно Конвергентната програма) на 3,7% от БВП. „Тази мисия не ни изненадва, нито притеснява”, категорични са от финансовото министерство. Според зам.-министър Ана Михайлова, която взе участие в заседанието на ЕКОФИН в Люксембург, което приключи днес, страната ни не е била тема от дневния ред на финансовите министри.

Националният статистически институт подготвя и изпраща информация за дълга и дефицита на България в съответствие с правилата, разработени от Евростат, съобщиха от своя страна от Националната статистика. Тези данни се предоставят два пъти годишно на Евростат през месец март и септември. След това тече верификационен механизъм, по времето на който данните се проверяват от Евростат за качество и спазване на изискванията на съответното ръководство. Данните се публикуват официално след като премине процеса на проверка. Последните данни за дефицита и дълга, които НСИ предостави на Евростат, са от края на месец март 2010 г., като след одобрението на Евростат бяха официално публикувани на 22 април 2010 г. на страниците на НСИ и Евростат.

Трябва да се има предвид, че според съществуващия Регламент 479/2009 за прилагане на протокола за процедура при прекомерен дефицит, приложен към договора за създаване на Европейската Общност, във всяка страна се провеждат регулярни мисии на Евростат за проверка на статистическата информация за дефицита и дълга. Последната такава мисия е от март 2008 г. и през тази година предстои нова регулярна мисия, която беше насрочена за март 2010 г., но беше отложена поради натовареността на експертите от Евростат. Конкретните дати на мисията предстои да се уточнят.