Половината от инвалидните пенсии са фалшиви, твърди Тотю Младенов
Половината от инвалидните пенсии са фалшиви, твърди Тотю Младенов / Sofia Photo Agency

През последните 10 месеца създадохме много добри условия чрез социалния диалог всички министерства да правят реформи, което се отнася и до социалното министерство, каза пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

В момента се подготвя реформата за пенсионната система, която до края на следващия месец ще е приета от Министерски съвет, каза Младенов. Той съобщи, че до края на юли предстоят серия от кръгли маси и дискусии в цялата страна, на които ще се обсъди реформата. Ако не направим тази реформа сега, след година условията ще бъдат още по-тежки, подчерта министърът.

Пенсии се вдигат след като се направи реформа, каза Младенов в отговор на въпрос дали нещата биха се подобрили с тяхното увеличение. Според него през последните години пенсиите са растели много по-бързо, отколкото работните заплати. От 1 юли догодина реформата при пенсиите ще е факт, заяви още министърът. Той съобщи, че рязко е скочил броят на инвалидните пенсии и от министерството залагат на строгия контрол в тази област.

“Смея да твърдя, че около 50% от инвалидните пенсии са фалшиви”, каза министърът. Според него е по-добре да се увеличи осигурителният стаж, отколкото да се увеличава пенсионната възраст. Младенов се аргументи с думите, че когато човек знае, че неговата пенсия зависи от осигурителния му стаж, той няма да работи без трудов договор. Това от своя страна има икономически ефект и ще се бори срещу сивата икономика.

Социалният министър заяви още, че държавата ще направи всичко възможно да не се увеличават цените на енергоносителите. По думите му увеличаването на цени на газ, парно и ток води след себе си некомпенсиране на доходите на хората. В състояние на икономическа криза, когато не се увеличават данъци и работни заплати е много важно да не се увеличават и цените на енергоносителите, заяви той и допълни, че е обсъдил вече предложението с финансовия министър Симеон Дянков.