Над 100 млрд. лв. е междуфирмената задлъжнялост, сочи проучване
Над 100 млрд. лв. е междуфирмената задлъжнялост, сочи проучване / снимка: Sofia Photo Agency
Над 100 млрд. лв. е междуфирмената задлъжнялост, сочи проучване
30200
Над 100 млрд. лв. е междуфирмената задлъжнялост, сочи проучване
  • Над 100 млрд. лв. е междуфирмената задлъжнялост, сочи проучване

Над 100 милиарда лева е междуфирмената задлъжнялост, съобщи Владимир Георгиев, изпълнителен директор на свободния регистър Debtnet. По думите му над 60 процента от фирмите имат просрочени дългове, сочи изследване, представено от Debtnet.

Около 20 на сто от фирмите в просрочие са определили дълговете си като големи, уточни Владимир Георгиев. Той допълни, че представителите на бизнеса сами са определяли дали задълженията им са големи или не на базата на съотношението с оборотите на фирмите им. Най-големите задължения са в сферата на строителството и мебелната промишленост, където около 90 на сто от фирмите имат дългове. По райони най-сериозен е проблемът в югоизточния, където 70 на сто от фирмите имат просрочени задължения. В същото време дълговете на държавата към бизнеса са едва около 2 процента от общите междуфирмени задължения - 2 млрд. лв. на фона на 100 млрд. лв.

Според Георгиев основен проблем остава несигурността на икономическата среда. Бизнесът счита, че са му нужни 66 месеца след дъното на кризата, за да се възстанови напълно, сочи още изследването.