Изследват оралното здраве на децата
Изследват оралното здраве на децата / www.sxc.hu

До края на годината в България ще бъде направено първото мащабно национално изследване на оралното здраве на децата. Това съобщи в Бургас председателят на Българския лекарски съюз /БЗС/ д-р Николай Шарков. Проучването е част от Националната програма за зъбна профилактика на децата, приета през април 2009 г.

Обект на изследването ще бъдат 21 хиляди деца, подбрани на случаен принцип, от три възрастови групи- 6 г., 12 г. и 18 г. Ще се изследва състоянието на зъби, венци и меките тъкани в устната кухина.

По този начин ще бъде получена ясна картина за оралния статус на младото поколение и ще се набележат мерки за овладяване на лошото състояние на детското съзъбие, коментира д-р Шарков.

Проучването ще се извърши от стоматологичните факултети в София, Пловдив и Варна и ще приключи до края на декември 2010 г. Резултатите ще бъдат изнесени в началото на следващата година и дискутирани по време на следващия конгрес на българските стоматолози.

Наличието на зъболекарски кабинети в училищата е връщане назад във времето, категоричен бе д-р Николай Шарков. Според него удачната форма на държавна грижа за детското орално здраве са профилактичните кабинети, където на учениците да им се създават навици за зъбна профилактика и правилно хранене.

В Бургас беше открит 10-тия Юбилеен научен конгрес на БЗС. Повече от 1000 са участниците във форума, който се провежда в Бургаската опера. Над 20 лектори от 13 страни ще представят новостите в областта на денталната медицина. Стотина са бургаските стоматолози, регистрирани на конгреса.

Със свои продукти в традиционната дентална изложба, част от програмата на форума, се включват 70 фирми от страната и чужбина.

Други новини от Бургас