В България има търпимост, не толерантност към различните
В България има търпимост, не толерантност към различните / Sofia Photo Agency

Председателят на комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп в студиото на "Седмицата":

БГНЕС пише за плакатите в София срещу парада на гейовете - "Педалите - в затвора", "Всички обратни - в Уганда". Каква е гледната точка на вашата комисия към този парад?

Първо, ако почнем с преобладаващото мнение за толерантността в България, се разминаваме генерално с това, което е в демократичните страни, тъй като толерантността е приемане на различие, а при нас по-често се среща търпимост към различния, но с тези лозунги значи няма и търпимост към различните. Всички хора имат права на съществуване, на изява. Има си начин как да изразят, че са против, но не по този начин или пък, недай боже, както се случи в близкото минало, да се стигне до побоища или подобни...

Колко дела имате, колко случая във вашата комисия за дискриминация по признак пол и конкретно хомосексуализъм?

Сега, по признак пол и сексуална ориентация това са два различни признака. По признак пол имаме около 1 процент.

Това са мъж - жена, т.е. да те вземат на работа, защото си мъж, или да не те вземат, защото си жена.

Да или пък има различно заплащане, нееднакво третиране за една и съща работа. За сексуална ориентация имаме малко, както и за сексуалния тормоз, защото това са болезнени въпроси, теми и обществото има опасения явно и страх.

Какви, в какви случаи, как бихте групирали тези случаи, които имате?

Ами, те не са толкова много, за да ги групираме, но примерно имали сме случаи, когато хомосексуалист беше малтретиран, бит от служители на полицията, като те се оправдаха, че той бил посегнал, а то момчето беше едно, така, слабичко, а те трима, доколкото си спомням, яки. И естествено ние събрахме доказателствен материал и доказа се, че това, което твърдят служителите на реда, не отговаря на истината и бяха санкционирани. Имали сме други подобни случаи, но невинаги се е потвърждавало, в местата за лишаване от свобода. Там обясними са причините, има и реално оплакване, има и такива, които явно някой си търсят разнообразие, т.е., тъй като нашите производства в затворите е на място и...

А, и те лъжат, че ги тормозят за това, за да ходите вие, комисия, да се срещат те, да става...

Да, все пак им разнообразяваме по някакъв си начин живота.

... работа да става. Но искате да кажете, че оплакванията специално за сексуалната ориентация са по-скоро за дискриминация от страна на представители на държавните органи.

Да, има и между граждани, така, в кавички да кажем, но това повече е за предаване... по електронни медии примерно или обиди, заплахи пак по медиите, т.е., свързано с медиите.

Тоест българинът още това не го счита за дискриминация, от която да се защитава чрез вашата комисия?

Ами, голяма част от обществото явно не възприема различните в сексуално отношение хора по нормален начин. Както беше преди, някои се правят, че не ги забелязват, други отричат, трети ги е страх.

Кои са тогава най-многото жалби? Коя е най-голямата дискриминация в България, ако се съди по това, което стига до вас като оплакване?

Ако вземем чисто по признаци, това са на хората с увреждания, по възраст и по етнос, но това специално...

По възраст - възрастни хора, става дума за възрастните, а не за младите, или обратното?

Да, да, и за млади, и за стари, по възраст става въпрос, защото там има различни случаи на уволнения, преждевременно пенсиониране, това при учителите специално много случаи има, защото има такъв текст в закона - по усмотрение на работодателя, както подобен текст в член 272 ли беше... Законът за МВР, точка 13, има оплакване за неравно третиране, тъй като... защо, казва, мен да ме освободят, аз имам по-малко стаж, отколкото другия, т.е. неравно третиране. Там още много случаи имаме, не сме се произнесли, но има база за съждения и предложения за законодателни промени.

И казвате, че при учителите и при полицията има клаузи, които възрастните хора ги третират неравноправно, по-възрастните служители ги третират неравноправно.

Тоест преждевременно пенсиониране на учители... на някои им остават 6 месеца или 3 месеца и директорът или работодателят ги пенсионира, тъй като не е прецизиран текстът в закона и тълкуването е, че работодателят има право, без да се допитва до работника или служителя... И често оплакванията са, че това е начин за разчистване на лични сметки. А в системата на МВР след последните промени, които бяха в предишното Народно събрание, работодателят, респективно министърът, явно по предложение на прякото ръководство може да пенсионира при навършване на възраст и необходимия стаж. И при тази селекция се получава неравно третиране, тъй като, ако трябва да погледнем едно към едно, има пенсионери, които получават и пенсия, и заплата, продължават да работят, други, навършили години и възраст... и как да стане начинът на освобождаване освен по неясни критерии.

А за неравноправно третиране на младите?

На младите... все още преди години имаше много повече, основно има... пак имаме сигнали, jobs.bg примерно имаше, че има такива обяви, където поставят ограничения във възрастта, но за всеки случай ние не можем да се самосезираме.

Тоест търсят по-възрастен...

Примерно ограничение до 30 години.

До 30, да. Не, аз имам предвид да те гонят, да не те взимат на работа, защото си млад, примерно ще имаш дете, жена, пък тя може да забременее.

Не, няма как да те гонят.

С една дума, такива оплаквания няма.

Имали сме случаи, които, фрапиращ пример от една банка, произнесли сме се, беше преди година, две, те си платиха санкцията, въпреки че обжалваха пред ВАС, но потвърди се от Върховния административен съд, караха млади жени да попълват формуляри, че не са бременни. И след това, след като се констатира, че са бременни, имаше освобождаване от работа. Те си промениха практиката след нашето решение.

Хора с увреждания. Това са хората, които най-много се оплакват в България от дискриминация.

Как да обобщя... най-много са жалбите при упражняване право на труд по различни признаци. Първите години не беше така, но явно след популяризиране дейността на комисията и запознаването на болшинството от гражданите със самия Закон за защита от дискриминация, че има такава защита, основно жалбите са в сферата на упражняване на труд по различни признаци - и на увреждания, възрасти, образование.

Че не ги взимат на работа, защото имат някакво увреждане.

Ами да, има по образование - примерно поставяха се условия да е завършил конкретен университет. Най-различни са случаите - и на неприемане, и на освобождаване, и неравно третиране или тормоз по време на работа, която включва и сексуален тормоз, за съжаление.

Етническите са сравнително малко?

Етническите първата година бяха най-много, бяха около 50 процента, но това беше обяснимо, тъй като неправителствените организации чакаха с нетърпение да започне работа един такъв независим орган като комисията за защита от дискриминация, тъй като недискриминацията е основно човешко право, и явно имаше насъбран материал и бяхме сезирани най-много от неправителствени организации. Но след години, примерно за миналата и общо през всичките тези години, етническата дискриминация отиде на 4 място.

Доколко стигат глобите?

Ами, глобите за установена дискриминация стигат до 2 хиляди лева, но когато дадем принудителна административна мярка там при задължително предписание, като не се изпълнява предписанието, първият етап глобата е от 5 до 10 хиляди, вторият етап е до 20 хиляди лева.

Имате ли някакво обобщение - колко сте глобили, наказали, обявили... и на година по колко...

Сега, наложените санкции, първо... цел на закона е, така е преценил законодателят, от санкции и глоби да се пълни бюджетът, тъй като тези санкции не идват в бюджета на комисията, отиват в държавния бюджет и плюс това това е превантивна мярка, и имаме наложени досега към 100 хиляди лева санкции и глоби, от които са платени до 25 хиляди лева до момента.

Другото се обжалва.

Обжалват се, да. Щом е над минимума, т.е. над минималната заплата...

Колко случая констатирате на дискриминация годишно в България?

Ами, годишно ние излизаме с повече от... около 250 преписки се образуват, 50 и 60 решения излизат, но около 60 процента от решенията се потвърждават след обжалване...

От тези 250 - 60 процента, това значи около 150 случая на дискриминация констатирате...

Установяваме дискриминация, констатираме дискриминация, тъй като няма еднозначно, има в дииспозитива на решението, нали, и "да" са част от твърденията "не", т.е. частично дискриминация има, тъй като има...(не се разбира - бел.ред.)... дискриминация, която се разглежда от петчленни състави, има много повдигнати въпроси и не може да има една дефиниция - да, има дискриминация или няма дискриминация, но около 35 процента от случаите се потвърждава, че има такава дискриминация.

Какво отговаряте...

Трябва да подчертаем, около 30 процента отпадат от заявените сигнали или жалби за дискриминация, тъй като още с постъпилия материал, или допълнения след това, трябва да стане ясно, че има съмнение за дискриминация.

Какво отговаряте на... ето, г-н Сидеров преди минути в това студио даде точно вашата комисия за пример за излишна комисия, която може да не съществува.

Ами, не знам какво има предвид г-н Сидеров. Не вярвам да е забравил, че имаме жалба и от него преди около година, която сме препратили на прокуратурата, не беше случаят за нас. Дали има нужда, или няма от комисията...

А, той се е жалил...

Да, с негов подпис, да.

... пред вас, че е дискриминиран.

Не, сигнал за конкретно деяние в област Кърджали, доколкото си спомням.

Че някой е бил дискриминиран и той ви сигнализира за това.

Случаят беше малко по-различен, но имаме постъпил сигнал от него, сезиране на комисията от г-н Сидеров.

Има ли такива комисии в други европейски държави?

Има, разбира се. Има цялостна мрежа, където... и ние сме член на е "Екуинет", на всички подобни органи в Европейския съюз. Няма норматив, който да определя дали ще е комисия, или друга агенция, но трябва да има независим орган, който да следи за дискриминацията. Разликата е, че нашият закон е крачка напред, ние следим за 19 признака, т.е. изцяло неравно третиране, каквито и признаци да са, а по-директивите на Европейския съюз сме задължени по шест признака. И "Атака" имат една последователна политика от втори мандат на парламента, те са против агенции и подобни... против и комисията. Но явно трябва да си конкретизират точно мнението, тъй като... иначе бих стигнал до извода, че не познават европейските директиви. Не е важно дали ще е комисия или друг орган, или омбудсманът ще се натовари, но трябва да има такъв независим орган, който да следи за...

Казвате, че може без такава комисия, ако тази работа се върши от омбудсмана.

Важното е да има независим орган, който да върши тази работа.

Как гледате на поправките в Закона за защита от дискриминация, според които се предлага намаляване на броя на членовете на комисията? Вие сте девет сега, нали?

Да, девет сме, като трябва да подчертая, че комисията е независим специализиран орган. Ако не сме независими, значи не може да сме безпристрастни. Затова и докладите за България и на Съвета на Европа, и на Европейската комисия, и други подобни особено държат на независимостта на комисията, включително и финансова, и всякаква друга, на всички подобни органи между другото, не само на нашата комисия, но специално в докладите за България се подчертава това, както и да се увеличи административният капацитет на комисията. И ние бяхме доста изненадани, защото с много труд изградихме една работеща институция, бих казал, такъв независим орган, а декември месец имаше предложение на Министерския съвет, където не знам по какви причини ни бяха сложили до други подобни агенции и комисии, регулаторни, а ние не сме регулаторен орган, и да се редуцира съставът до 5 членове. Явно този, който е предложил, не е бил подробно запознат с дейността на комисията, тъй като ние, освен че работим със специализирани състави от по трима човека, но имаме и разширен състав от пет човека при множествена дискриминация. Ако цялата комисия е от петима членове, при един конфликт на интереси или някой се разболее, значи, комисията щеше да стане неработеща. И ние решихме и дадохме официално становище до съответните парламентарни комисии, въпреки че би трябвало, но не ни поискаха становище за подобни закони, пък какво става и за нашия закон, за защита от дискриминация, би трябвало задължително да поискат, и изразихме нашите опасения, изложихме мотиви и благодаря все пак, че се вслушаха в нашите предложения, и Министерският съвет изтегли този вариант. И сега на ход има предложение, минало е през една комисия, съставът да се редуцира от девет на седем члена. Пак биха се затруднили, но все пак няма да е неработещ органът. Но според мен е редно да се иска мнение на работили и работещи до момента, тъй като може да има и имаме конкретни предложения за усъвършенстване както на самия закон, така и... Примерно в белгийската комисия по равнопоставеност имат 12 комисари и помощник-комисари, тъй като тази работа е много ангажираща и юридически, затова юристите трябва да са и повече в състава, но и по време, защото прави се проучване, излизат с решение, след това ние следим за изпълнение на решенията и т.н., и редуцирането на състава ще затрудни работата на комисията. Но ако няма някакъв преходен етап, примерно всички преписки, които в момента са в ход, след идването на новия състав трябва да започнат от нулата. Тоест не знам седем човека само готовите преписки дали ще могат да...

На вас мандатът ви свърши, нали?

Да, изтече ни мандатът.

На цялата комисия и сега се чака тази промяна, за да се знае колко души да се изберат.

Да, има предложения, има и от група народни представители, които имат няколко предложения, които включват и съставът да остане от девет членове, но повече да са юристите. Има предложения на Министерския съвет съставът да е от седем...

Вие право на нов мандат имате ли, искате ли да...

Нямаме забрана, но нали знаете, изборът става в Народното събрание и там политиката е на политиците.