Кабинетът в диалог с представители на ключови браншове за икономиката
Кабинетът в диалог с представители на ключови браншове за икономиката / Sofia Photo Agency
Кабинетът в диалог с представители на ключови браншове за икономиката
30572
Кабинетът в диалог с представители на ключови браншове за икономиката
  • Кабинетът в диалог с представители на ключови браншове за икономиката

Правителството започва активен диалог с представители на ключови браншове за икономиката ни. Първата дискусия ще бъде открита от премиера Бойко Борисов в столицата. В нея ще вземат участие министрите Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Росен Плевнелиев и Нона Караджова.

Икономическото министерство и Българската агенция за инвестиции организират поредица от дискусии, на които ще се обсъждат възможностите за ускорени инвестиции през тази и следващата година. Преди дни новият директор на агенцията за инвестиции Борислав Стефанов съобщи, че България е единствената страна в Европейския съюз, на която е разрешено да отпуска до 50% държавна помощ за подпомагане на чуждестранните инвестиции.

Целта на диалога на правителството и бизнеса е да бъдат набелязани по-нататъшните мерки за създаване на благоприятна бизнес среда, които да съдействат за привличане на повече инвестиции в страната, за повишаване конкурентоспособността на икономиката и осигуряване на стабилен икономически растеж. В актуализацията на Бюджет 2010 г. е заложен икономически растеж от 1% от Брутния вътрешен продукт (БВП) само за тази година.

От кабинета са категорични, че ускорените инвестиции ще бъдат основен двигател за бързото възстановяване на икономиката през следващите години и преминаването й към устойчив растеж. Първите признаци за този процес вече са отчетени от статистиката на БНБ – през април 2010 г. преките чуждестранни инвестиции са 36.7 млн. евро при 29 млн. евро през същия месец на миналата година.

В петък президентът Георги Първанов се срещна с представители на основните работодателски организации, за да обсъдят актуализацията на Бюджет 2010 и антикризисните мерки на кабинета. От бизнес структурите настояха за по-бързо разплащане на държавата с бизнеса.