Автомоделен турнир се проведе в Козлодуй
Автомоделен турнир се проведе в Козлодуй / снимка: DarikNews.bg, Иван Стрижлев

30 състезатели от 10 клуба в цялата страна мериха сили в двата почивни дни в класовете „Бъги 1:8", „Бъги 1:5", „ Монстери „ и „Тръги" по време на Първия Републикански турнир по автомоделизъм за радиоуправляеми модели с висока проходимост.

Състезанието бе посветено на Деня на енергетика и бе открито от изпълнителния директор на атомната електроцентрала Димитър Ангелов.

С пожелание за по високи спортно технически резултати на автомоделния спорт, който шефът на АЕЦ Козлодуй определи като спорт на високите технологии, Димитър Ангелов даде началото на петте квалификационни серии, които се проведоха през първия състезателен ден за определяне на стартовите решетки за неделните финали.

В кралския клас „Бъги 1:8" Емил Карамфилов от софийския „Стелди Еър" заслужи първа стартова позиция, следван от козлодуйския ас Марио Вутов, а трета стартова позиция остана за младия и переспективен състезател на "Хоби Дик" София Стериян Флоров. Мартин Дамянов от Враца постигна осми резултат, а Румен Драганов от АЕЦ Козлодуй десети.

Плевенчанина Христо Енчев, който кара за „Хоби Дик" от София даде най добър резултат в клас „Монстери", следван от шефа на „Стелди Еър" Станимир Станев, а трето време постигна Оливър Карамелски от Враца.

В клас „Тръги" първи за неделния финал се класира Марио Вутов, следван от двама представители на „Стелди Еър" Боби Иванов и Станимир Станев. Шеста позиция заслужи дебютанта от Враца Кристиян Крумов, а седма Александър Томов от АЕЦ Козлодуй.

В последния клас „Бъги 1:5" Дамян Петров от Враца се класира за първа стартова позиция, втори завърши Слав Братоев от Девня, а трети се класира Станимир Станев от „Стелди Еър" София.

Неделния ден започна с хладно и дъждовно време, което наложи пренастройки на двигателите.

В клас „Монстери" в 20 минутния финал Станимир Станев бе недостижим и финишира първи с 31 обиколки, следван от Румен Фолев от софийския „Хоби Дик" с 25 обиколки, а трети финишира младия врачански пилот Оливър Карамелски също с 25 обиколки, но с 19 секунди повече от Фолев.

Ветерана Димитър Лесковски от „Хоби Дик" победи в кралския клас „Бъги 1:8:, като в 30 минутния финал показа резултат от 50 обиколки, следван от все по прогресиращия пилот Емил Карамфилов от „Стелди Еър" и младия и много кадърен пилот на „Хоби Дик" Стериян Фолев с 48 обиколки.

Шести завърши врачанския пилот Мартин Дамянов с 41 обиколки, седми Румен Драганов от АЕЦ Козлодуй с 40 обиколки, а след множество технически проблеми девети се класира Марио Вутов от АЕЦ Козлодуй.

В клас „Тръги" козлодуйския ас Марио Вутов показа истинските си възможности, пое лидерството от първата обиколка и завърши първи, като в 30 минутния финал навъртя 50 обиколки, следван от съотборника си Александър Томов със същия резултат, но с 27 секунди закъснение от Вутов.

Трети се класира Станимир Станев с 49 обиколки, а на пето място се нареди врачанския пилот Кристиян Крумов с 31 обиколки.

В последния старт за деня в клас „Бъги 1:5" Станимир Станев в 20 минутния финал победи с 40 обиколки, следван от з.м.с. Дамян Петров с 37 обиколки, като врачанина измъкна второто място в последните секунди от софиянеца Милян Евлогиев, постигнал също 37 обиколки и само с три секунди разлика.

Най-малкия състезател на турнира бе Васил Василев на 6 години от „Хоби Дик" София, а най стар, неговия съотборник Димитър Лесковски на 52 години.

На победителите изпълнителния директор на АЕЦ Козлодуй Димитър Ангелов връчи купи, грамоти и предметни награди, а на останалите участници фланелки и грамоти.

Следващото състезание по автомоделизъм е в Русе, където на 3 и 4 юли ще се проведе втория кръг от Държавния шампионат на електро модели.