Пак 3:0 срещу Холандия, чакаме Бразилия
Пак 3:0 срещу Холандия, чакаме Бразилия / Gong.bg

Националният обор на България спечели втория мач срещу Холандия в Световната лига във Варна с 3:0 (25:22, 25:20, 32:30) точки пред погледа на повече от 4300 ентусиазирани зрители в варненския Дворец на културата и спорта, сред които и министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.

Нашите започнаха в състав: Жеков, Казийски, Йосифов, Алексиев, Н. Николов, Соколов, Салпаров - либеро

В сравнение с вчерашния мач, холандците започнаха по-нахъсано в началото на първия гейм, но българите отвърнаха с много добра игра на блокада, при която изпъкнаха Ники Николов и Тодор Алексиев и логично първото техническо прекъсване дойде при 8:6 за домакините. Възпитаниците на Силвано Пранди постепенно натрупаха аванс от 4 точки до второто техническо прекъсване за 16:12, благодарение на много разнообразни атаки, които разстроиха посрещането и блока на съперника. От тук до края на гейма бе само въпрос на време българите да го спечелят. Успехът дойде при 25:22 за 27 минути.

Силно начало за „лалетата” във втория гейм след добри изяви в атака на Дирк Кой и Раувердинк. Гостите дръпнаха с 5:2, при което принудиха Пранди да реагира със смяна: Владо Николов за сметка на Цветан Соколов. Въпреки това „лалетата” докараха нещата до 8:6 в тяхна полза в първото техническо прекъсване. При 6:10 Пранди пусна в игра Георги Братоев на мястото на Жеков, но след две успешни атаки на противника, го извади от игра. Подемът на съперника продължи, за да се стигне до сериозната разлика от 6 точки п12:6.. Второто техническо прекъсване дойде при 16:13 за гостите. Българите реагираха като ужилени и след успешни атаки на Владо Николов и Казийски за 16:16. Методи Ананиев замени Алексиев при резултат 16:18 за гостите. При 18:18, в много важен момент, България дръпна с 21:18 след два страхотни сервиса на Жеков и грешка на Раувердинк. Нашите постепенно направиха разлика и след неуспешна атака на Кой по диагонала взеха втория гейм с 25:20 за 2:0 гейма.

 

При резултат 8:5 за Холандия дойде първото техническо прекъсване в третата част. Лалетата бяха малко по-концентрирани в самото начало на гейма и атаките на Бонтйе, Дирк Кой и Куйстра дадоха желания за Бланже резултат, благодарение и на две грешки от сервис и на българите. Гостите поддържаха това темпо до 14:10 в тяхна полза, за да последват 4 поредни точки за националите ни след 2 грешки на съперника и 2 страхотни атаки на Казийски за 14:14. При 14:15 Ананиев замени Алексиев, а малко по-късно при 15:15 за пръв път в игра се появи Теодор Тодоров на мястото на Ники Николов. Второто техническо прекъсване дойде при точка преднина за холандците 15:16. Тодоров се
отблагодари на Пранди за доверието с 2 поредни блокади при 16:18, за равенството 18:18, а малко по-късно и с атака през центъра за 19:19.

 

Играта продължи точка за точка до 27:28, като Казийски се отличи с много точни и мощни забивки в противниковото поле. При този резултат Соколов замени Владо Николов, а при 29:29 Вальо Братоев замени на сервиса Йосифов, за да реализира ас за 30:29 . След като пропиляха цели 5 мачбола, при 6-ия страхотен ас на разпределителя Андрей Жеков сложи точка на спора 32:30 и нова победа за България с 3:0 гейма.

 

Така преди последните две срещи на България - срещу Бразилия във Варна, нашите и селесао са с равен брой точки на върха в групата - с по 25. Така имаме шанс да се класираме и като първи в потока или като най-добър втори отбор.

 

 

Гледай на живо световното първенство по волейбол в Италия с туристическа агенция "Галера" от 24 септември до 10 октомври.