31% от българите ползват интернет всеки ден
31% от българите ползват интернет всеки ден / www.sxc.hu

Общо 31 процента от населението в България използват интернет всекидневно, 40 процента - поне веднъж седмично, а 53 процента никога не са били в интернет пространството. Това каза ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова, която откри в София организираната от представителството дискусия за Европейската програма в областта на цифровите технологии.

Общо за Европа 48 процента от населението използват всекидневно интернет, 60 процента - поне веднъж седмично, а около 30 процента никога не са го правили, посочи Златанова. Цифровата икономика на Европа е от решаващо значение за икономическия растеж и благоденствието на европейските граждани, отбеляза тя.

Директорът на дирекция "Информационните и комуникационни технологии в отговор на обществените предизвикателства" към ЕК Флорин Лупеску открои проблеми, засегна и притесненията на хората за безопасността на личните им данни в интернет при онлайн транзакции, както и необходимостта от по-бърз достъп до световната мрежа.

В рамките на Европа има зони без интернет - най-вече в новите страни-членки, отбеляза също Флорин Лупеску. Засегнат бе и въпросът със сигурността и бе посочено, че 88 процента от всички европейци, които извършват покупки онлайн, се чувстват несигурни заради потенциална киберпрестъпност.