Уволнен от ВСС прокурор стана адвокат на тотаджиите
Уволнен от ВСС прокурор стана адвокат на тотаджиите / архив МВР

Уволненият от Висшия съдебен съвет преди месеци апелативен прокурор Иван Петров, който е и бивш шеф на обвинителите в Пиринско, дебютира като адвокат в благоевградския съд. Той бе отстранен от Софийската апелативна прокуратура заради нерегламентирани контакти по телефона с Красимир Георгиев-Красьо Черния.

Иван Петров е ангажиран по делото срещу така наречените тотаджии от Гоце Делчев, чиято организирана група бе разбита от МВР през месец април.

Днес Петров се запозна детайлно с материалите по воденото разследване срещу Димитър Диамандиев, Борислав Мавродиев, Витко Запрев и Николай Камбов-Камбата. Всички те са в килиите на следствието с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", постановена първоначално от магистратите в Благоевград и след това потвърдена от състав на Софийския апелативен съд. На свобода, с парична гаранция в размер на 5000 лева бе пуснат на свобода един от групата "Тотаджиите" Ангел Ценкин.

В открито заседание на 9 юли, адвокат Иван Петров ще пледира пред магистратите в Окръжния съд за освобождаване на "тотаджиите", научи Дарик.

Групата, базирана в Гоце Делчев се е занимавала с незаконен хазарт, изнудване, рекет, лихварстово и пране на пари. По време на акцията са иззети голям брой нотариални актове, записи на заповеди, лускозни автомобили от марките “Порше”, “Ягуар”, “Ауди S8”, “Фолксваген Туарег”, “Мерцедес”. На много от документите стоят имена на хора,  които през годините са били изнудвани да прехвърлят имуществото си.

Участниците в престъпната структура, оперирала с огромни парични потоци и притежаваща имоти в София, планински и морски курорти не упражняват законна трудова дейност и не плащат данъци и осигуровки към държавата.