Санкции до 1 млн. лв. грозят ЕРП-тата за нарушенията от одита на ДКЕВР
Санкции до 1 млн. лв. грозят ЕРП-тата за нарушенията от одита на ДКЕВР / снимка: Sofia Photo Agency
Санкции до 1 млн. лв. грозят ЕРП-тата за нарушенията от одита на ДКЕВР
31086
Санкции до 1 млн. лв. грозят ЕРП-тата за нарушенията от одита на ДКЕВР
  • Санкции до 1 млн. лв. грозят ЕРП-тата за нарушенията от одита на ДКЕВР

Между 20 000 и 1 млн. лева санкции грозят трите електроразпределителни дружества заради нарушенията, установени от одита на ДКЕВР и външни експерти. Предстоят и допълнителни санкции за дружествата заради укритата информация от одиторите. Докладите няма да бъдат представени на прокуратурата по инициатива на регулаторната комисия, а само ако й бъдат поискани специално.

И за трите дружества ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН ще бъдат съставени наказателни постановления до три месеца, но компаниите имат право да ги обжалват в съда. Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев констатациите ще издържат в съда. „И разчитам, че и нашите юристи, макар че не са толкова високо платени, както наеманите от дружествата юристи, ще се справят", каза той. „Одитът, който направихме е основно за нарушение на лицензионните условия и лоши практики. И той показа, че има завишаване на разходите, свързани с външни услуги", каза Ангел Семерджиев.

Нарушенията на трите дружества не са се отразили пряко върху цената на тока. „Нямаме основание да променяме ценови елементи", категоричен е шефът на регулатора.

Според Ангел Семерджиев след проверките и направените изводи може да се стигне до подобряване на цените на услугите и подобряване на конкуренцията, дори и до законодателни промени „в посока създаване условия на либерализиране на пазара по отношение на ниското напрежение за битовите клиенти и за малките промишлени потребители".

От регулаторната комисия са започнали проверки и в газоразпределителните компании. Според експертите няма законови нарушения при ценообразуването на синьото гориво.