Рекордни жеги мъчат Финландия
Рекордни жеги мъчат Финландия / www.sxc.hu

От началото на юли във Финландия се отчитат температурни рекорди и термометрите показват невижданите от 50 години 30 и повече градуса по Целзий, предаде ИТАР-ТАСС.

В град Хямеенлинна термометрите отчетоха дори 34,2 градуса.

Заради рекордните жеги се повишиха продажбите на хладилни чанти, в касите на ж.п. гарите бяха ограничени продажбите на билети за влаковете, които не са оборудвани с климатици, на пазарите падат цените на ягодите и други бързо развалящи се продукти.

Но за повечето жители на страната жегата е по-скоро приятно преживяване, а за да избегне топлинния удар, всеки изобретява собствен способ. Разнообразието от такива начини беше показано в анкета, проведена на интернет страницата на държавната радиотелевизионна компания "ЮЛЕ". За един ден в нея участваха над 1300 души, допълва БТА. От тях 21 процента признават, че се задъхват и нямат сили да правят нищо, 14 процента се стараят да пият повече разхладителни напитки, 10 процента използват всяка възможност, за да се изкъпят, 2 процента похапват повечко сладолед, 6 процента слагат по-леки дрехи, а 5 процента са монтирали в дома си допълнителни вентилатори или климатици.

Но най-многочислената група - 28 процента от анкетираните, била съставена от онези финландци, които дори не мислят да се спасяват от жегата, а просто се наслаждават на слънцето и топлината, отбелязва агенцията.