Връщат платеното обучение за бакалаври
Връщат платеното обучение за бакалаври / Sofia Photo Agency, архив
Връщат платеното обучение за бакалаври
31131
Връщат платеното обучение за бакалаври
  • Връщат платеното обучение за бакалаври

Да се върне отмененото преди 11 години платено обучение за бакалаврите, предвиждат промени в Закона за висшето образование, които парламентът одобри на първо четене. Идеята е висшите училища да имат право да извършват обучение срещу заплащане по професионални направления и специалности от регулирани професии, които са получили при програмната акредитация много добра оценка. Според промените в закона местата за платеното обучение не могат да бъдат повече от 10% от незаетия капацитет по всяко професионално направление.

Таксите пък не трябва да са по-ниски от 70 на сто от държавния норматив за издръжка на студент и по-високи от двукратния размер. Всички парламентарни групи, освен вносителите от ГЕРБ, се обявиха против поправките.

Синята коалиция поиска въпросът да бъде отложен за есента, когато просветното ведомство трябва да внесе нов закон за висшето образование. От ДПС също призоваха проектът да бъде оттеглен. Дори „Атака" възрази.

Националистът и председател на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков с аргументите срещу измененията: „Видите ли имало голям наплив на чужди граждани за обучение в специалност „Медицина" и тези чужди граждани плащали безумно евтино в България да следват. Затова, тъй като не можем да въведем дискриминационна мярка, уеднаквяваме условията, като вдигаме летвата и правим скъпо, платено образование - в сферата на медицината специално, като горните нива стигат до 16 000 - 17 000 лева годишно".

Лидерът на ДСБ Иван Костов също се обяви против промените: „ Досието на тази тема е следното. 1999 г. след много сериозен дебат тази зала гласува категорично с национален консенсус за отменяне на този текст. Какво означава да се пипат закони, гласувани с национален консенсус?! Това е да рушиш части от държавността, върху която всички сме сигурни, че нещата вървят по някакъв достатъчно добър начин".

Поправките защити Снежана Дукова от ГЕРБ, която е сред вносителите им: „Защо трябва да рамкираме желанието, и ще го кажа направо, латентните способности на студентите, и да спираме желанието им в определен момент те да пренасочват своите желания. Вие забравяте, че те са деца и те се развиват, и че в един момент те могат да имат едно желание, което може да се промени драстично в хода. Вие самите имате деца. Много добре знаете кога те желаят да бъдат във Втора английска гимназия, а отиват в 35-о СОУ, защото там също има немски език".

Според опозицията скритата цел на законопроекта била бройките от неатрактивните специалности да бъдат трансформирани в посока тези, към които има по-голям интерес.