Израел принуди кораб с хуманитарна помощ за Газа да се насочи към Египет
Израел принуди кораб с хуманитарна помощ за Газа да се насочи към Египет / снимка: Reuters, архив

Наетият от Либия кораб под молдовски флаг "Амалтея", който пренася хуманитарна помощ за ивицата Газа, е променил курса си и се е насочил към египетското пристанище Ел Ариш, след като израелските ВМС са му препречили пътя към палестинския анклав. Това съобщи за Ройтерс неназован израелски представител.

Египет потвърди, че "Амалтея" е поискал и получил разрешение да акостира в Ел Ариш. Пристанищните власти планират да го разтоварят и да прехвърлят пренасяните от кораба 2000 тона храни и лекарства в съседна Газа. Сателитна карта на сайта MarineTraffic.com показала как "Амалтея" захожда от югоизток към Ел Ариш, където се очаква да пристигне към 14 часа гринуичко време, предаде Ройтерс.

"Всеки, който иска да докара материали, които не представляват опасност, може да използва Ел Ариш или израелското пристанище Ашдод," заяви по израелското радио заместник-министър председателят Дан Меридор, цитиран от Ройтерс.

По всичко личи, че корабът е бил задържан в международни води миналата нощ. Израелското радио излъчи запис, в който кубинският капитан на кораба, идентифициран само като Антонио, уведомява преговарящите с него израелски военни, че неговите механици се опитват да отстранят неизправности по кораба. Тези проблеми вероятно са били превъзмогнати, след като корабът плава към Ел Ариш, заяви за Ройтерс израелски представител.

Объркването около времето и мястото, където "Амалтея" ще акостира, накара друг израелски представител да предположи, че на борда на кораба е имало разногласия между наетия 12-членен екипаж и десетте пропалестински активисти, решили да пробият на всяка цена блокадата на Газа, отбеляза БТА.

Израелското радио излъчи също предупреждение на израелските ВМС към капитана на кораба, че ще го държи отговорен за евентуална схватка в морето.

Журналист от телевизия "Ал Джазира", който пътува с "Алматея" съобщи, че два израелски ракетни катера следват плътно кораба от левия му борд, за да му попречат да завие отново към Газа, съобщи Асошиейтед прес.