Защитници на животни плашат с протест
Защитници на животни плашат с протест / Sofia Photo Agency, архив
Защитници на животни плашат с протест
31136
Защитници на животни плашат с протест
  • Защитници на животни плашат с протест

Може да се стигне до протест, ако не се приемат в най-кратки срокове промените в Наказателния кодекс, които да инкриминират жестокостта срещу животните. Това заявиха представители на неправителствени организации и групи за защита на животните във Facebook, които вчера внесоха и декларация с исканията си в парламента.

Те настояват при проявена жестокост над животни, извършителите да се наказват със затвор, защото насилието се пренася и над хората, обясниха още те.

Не може България да бъде единствената страна от ЕС, в която насилието над животни да не е престъпление, заяви Явор Гечев от „Четири лапи".

„Това, за което се борим, не е толкова да предпазим животните, а да предпазим обществото ни от насилието като цяло. Безкрайно много са проучванията, които сочат, че има връзка между насилието над животни и насилието над хора, и ние искаме тази връзка да бъде отразена в Наказателния кодекс - за насилниците над животни да има затвор", зави Явор Гачев. Той цитира проучването на американския психолог Алън Брантли, който е анализирал над 40 серийни убийци в щатите: „При над 60 процента от престъпниците преди това е имало насилие над животни".

Ежедневно пристигат сигнали в неправителствените организации за тормоз над животни: „Случаят с кучето Мима е един от най-фрапиращите. Един от най-пресните случаи е обесено показно куче в „Модерно предградие", добави Гачев.

Много често тези сигнали пристигат от деца, съобщи ветеринарният лекар Мила Бобадова: „Често се срещам със случаи на простреляни животни, често се срещам със случаи на отровени животни, предимно кучета и котки. Много държа да попитам хората, които стрелят и които залагат отрови - мислят ли въобще какво може да се случи. Има случаи на простреляни хора, защото той помислил, че била бездомна котка".

Д-р Бобадова представи пред журналисти и клип, в който се вижда как българин пребива кон.