Искат отвод на съдии, завършили в ЮЗУ
Искат отвод на съдии, завършили в ЮЗУ / Дарик-Благоевград

Ректорското ръководството на ЮЗУ "Неофит Рилски" поиска чрез юриста Бойка Юсева отвод на всички районни съдии в Благоевград с дипломи от висшето училище. Това бе сторено по делото на ексадминистративния секретар в Правно-историческия факултет Соня Стоянова, заведено от нея заради отстраняването й от длъжност. Адвокат Юсева смята, че по този начин процесът ще бъде обективен и безпристрастен. Делото бе разпределено за разглеждане от временния председател на Районен съд Саша Алексова, след като останалите граждански съдии се съгласиха с исканите отводи.

Днес в съдебната зала бе разпитан бившият декат на ПИФ и пряк шеф на Соня Стоянова проф. Александър Воденичаров. Той заяви, че Стоянова съвестно и професионално е изпълнявала служебните си задължения и съкращаването на щата й във факултета не е било най-доброто решение на ректорското ръководство. Показания пред съда даде и настоящият декан проф. Софка Матеева.

Соня Стоянова настоява чрез адвоката си Михаела Аршинкова да бъде отменена заповедта на проф. Иван Мирчев, като неправомерна и да получи обезщетение в размер на 4927 лева.

Ексадминистративният секретар Соня Стоянова, която бе сред най-доверените служители на бившия декан проф. Александър Воденичаров, бе уволнена през март. В заповедта на ректора проф. Мирчев е отразено, че отстраняването на Стоянова е продиктувано от спуснат план на ресорното министерство за оптимизация на щатното разписание във факултета.

В исковата си молба пред Районния съд в Благоевград Соня Стоянова твърди, че уволнението й е неоснователно и не е извършен подбор на кадрите, преди свиване на щата. Дни след отстраняването на Стоянова от университета, на поста административен секретар е бил назначен Христо Сапунджиев, който преди това е бил касиер-счетоводител във висшето училище.