Войници на 13 африкански страни дефилираха по Шанз-Елизе
Войници на 13 африкански страни дефилираха по Шанз-Елизе / снимки: Reuters

Войници на тринайсет бивши френски колонии в Африка дефилираха в Париж, в чест на 50-годишнината от независимостта им, по случай националния празник на Франция, предаде Франс прес.

Войниците преминаха по булевард Шанз-Елизе пред струпалите се по тротоарите парижани и официалната трибуна, където бяха застанали френският президент Никола Саркози и поканените за церемонията африкански държавни глави.

Саркози беше заобиколен на трибуната от президентите на Камерун, Пол Бийя и на Буркина Фасо, Блез Компаоре. До съпругата на Саркози, Карла, беше застанала първата дама на Камерун Шантал Бийя.

Церемонията беше открита с въздушен парад, воден от "Патрулът на Франция" - групата пилоти от френските военновъздушни сили, участващи с акробатични полети на самолети Алфа Джет.

Отряди от по трийсетина военни представители на всяка от тринайсетте африкански страни (Бенин, Буркина Фасо, Камерун, Централноафриканската република, Конго, Габон, Мадагаскар, Мали, Мавритания, Нигер, Сенегал, Чад и Того) дефилираха по най-красивия булевард в света.

Войници на 13 африкански страни дефилираха по ШанзЕлизе
netinfo


Кот Д' Ивоар, чийто президент Лоран Гбагбо, който е в лоши отношения с Париж заради непрестанно отлаганите президентски избори, бе представен от министъра на отбраната, но не участва на парада, допълва БТА. Президентът на Мадагаскар Андри Раджоелина не бе сметнат за достатъчно легитимен, за да получи покана за парада, но неговите войници все пак участваха.

"Днес ние празнуваме кръвната връзка, която бе родена от приноса на африканските войници за отбраната и освобождаването на Франция," заяви Саркози в послание към участниците в парада. "Хиляди войници, дошли от Африка, загинаха за Франция по време на двете световни войни", припомни френският президент. Той се защити от упреците, че изпитвал "носталгия по колониалното време", и изтъкна "несправедливостите и грешките" на този период.

Войници на 13 африкански страни дефилираха по ШанзЕлизе
netinfo

Френски неправителствени организации предупредиха за евентуално участие на "престъпници" в африканските контингенти участващи в парада. Министърът на отбраната Ерве Морен увери, че "няма сведения за подобно участие".