Искаме от Канада да отмени визите за българи
Искаме от Канада да отмени визите за българи / Reuters
Искаме от Канада да отмени визите за българи
31151
Искаме от Канада да отмени визите за българи
  • Искаме от Канада да отмени визите за българи

Отмяна на визите за българските граждани, които пътуват в Канада, дискутираха на среща тази сутрин министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и неговия канадски колега Питър ван Лоун. „Споделих, че това много би увеличило подкрепата и за предстоящото сключване на Споразумението за разширено икономическо и търговско сътрудничество между ЕС и Канада, то е свързано и със свободното движение на хора", каза след срещата министър Трайков.

„Продължаваме да работим с българското правителство по въпроса за безвизовия режим", каза по-късно канадският министър Питър ван Лоун.

От думите на министър Ван Лоун стана ясно, че в последния анализ, правен на България, тя има положителни резултати. Министърът напомни, че няколко бивши социалистически страни вече имат безвизов режим с Канада, след като са преминали през съответните процедури.

За момента канадските визи за българи се издават само в Букурещ, като процедурите са улеснени и съкратени, обясни Ван Лоун.

На въпрос дали Канада планира да отвори посолство в София, той отговори, че както всички правителства по света, така и канадското е под натиск за съкращаване на разходи.

Министърът обаче е оптимист, че консулството на Канада в София ще продължи да работи. Одобрените заявки на българи за канадски визи непрекъснато нарастват, стана ясно още от думите му.