Изнасилвачи получиха условни присъди в Благоевград
Изнасилвачи получиха условни присъди в Благоевград / снимка: DarikNews.bg, Любима Калпачка

Четирима роми, обвинени за групово изнасилване, заплахи с нож и побой, извършено през 1999 г., получиха днес условни присъди от благоевградски съд. Така Венцислав Тодоров, Валентин Малинов, Манчо Георгиев и Христо Димитров отърваха затвора.

Венцислав бе лишен условно от свобода за срок от 2,6 години, Валентин - за 2 години. Съучастникът в бруталното престъпление - Манчо, бе наказан с една 1,6 година с тригодишен срок на изпитание. Четвъртият от групата Христо Димитров, се отърва с пробация. В продължение на година той трябва да беседва с пробационен инспектор и да положи в този период 100 часа принудителен труд в полза на обществото, реши тричленният съдебен състав, председателстван от магистрата Владимир Пензов. Двама от групата сега изтърпяват в затвора осъдителни присъди за други престъпления от общ характер.

Жертвата - Соня Димитрова, не присъства в залата при прочитането на присъдите, но преди финала на делото даде подробни показания за издевателствата над нея, извършени в подземно помещение на ул. „Чакалица" в Благоевград.

Прокурорът по наказателния процес Румяна Иванова изтъкна пред Дарик, че в момента на деянието двама от ромите не са били пълнолетни. Чисти били и криминалните им досиета тогава. Държавното обвинение обаче не отговори защо делото срещу четиримата не е било разгледано повече от десет години.