М. Немска: Медийните публикации са законен повод прокуратурата да извърши проверка
М. Немска: Медийните публикации са законен повод прокуратурата да извърши проверка / снимка: БГНЕС, архив
М. Немска: Медийните публикации са законен повод прокуратурата да извърши проверка
31156
М. Немска: Медийните публикации са законен повод прокуратурата да извърши проверка
  • М. Немска: Медийните публикации са законен повод прокуратурата да извърши проверка

Бившият премиер Сергей Станишев днес получи обвинение от прокуратурата. В „Денят" на Дарик темата коментира Маргарита Немска - говорител на Софийската градска прокуратура.

Г-н Станишев смята, че в прокуратурата изпълнявате политическа поръчка на
изпълнителната власт. Това каза той, след като му бе повдигнато обвинение. Действате под натиска на правителството... Имаше ли наистина натиск от страна на кабинета, за да се стигне до това обвинение?

Аз няма да коментирам изказването на г-н Станишев. Само ще ви кажа, че на мен лично не ми е известно да е имало натиск по отношение на наблюдаващия прокурор.

Оказват ли ви влияние медийните изказвания от най-високо равнище - не само по адрес на бившия премиер, но и на други членове на кабинета? Отразява ли се това на вашата работа?

Медийните изказвания и всички медийни публикации задължително представляват законен повод прокуратурата да се намеси и да извърши проверка, когато има твърдения за евентуално извършен състав на престъпление от общ характер. И в този смисъл, когато са налице и най-малко съмнения за такива данни, ние сме длъжни да ги проверим по реда на закона.

А някои от тези изказвания, ако не се лъжа, съдържаха и дори препоръки как би трябвало да завършват такива дела. Това взимате ли го под внимание?

Мисля, че не е коректно като говорител на Софийска градска прокуратура да коментирам най-общи изказвания и не е удачно в настоящия момент да се коментират каквито и да било изказвания на политици.

Да се върнем към обвинението, което беше повдигнато на г-н Станишев. Според вас възможна ли е хипотезата това дело да приключи с глоба за бившия премиер?

Да, такова ще бъде и предложението на наблюдаващия прокурор. Ще бъде изготвено постановление, с което Софийска градска прокуратура ще предложи на Софийски градски съд г-н Станишев да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание, разбира се, в случай че той бъде признат за виновен от съда. Тъй като престъплението, за което му е повдигнато обвинение, предвижда наказание  лишаване от свобода до две години или пробация... поради което законът изисква да приложим разпоредбата на чл.78а, тъй като г-н Станишев е неосъждан.

А няма ли пък такава хипотеза, че при положение че е заемал толкова висок пост, все пак и наказанието да е съразмерно с високия пост, който е заемал.

Не, Наказателният кодекс не предвижда такова изискване и такъв признак не е предвиден в състава, който е свързан с по-специален субект. Субектът може да бъде всеки български гражданин, който, разбира се, има право да работи с класифицирана информация.

Г-жо Немска, един въпрос, с който може би трябваше да започнем. Има ли нещо неясно по обвинението за изчезването на тези седем доклада, които вие като прокурор бихте могли да го разясните на слушателите?

Аз не бих могла да коментирам делото в детайли, тъй като не го познавам. Това би могъл да направи единствено и само наблюдаващият прокурор.

Но що за обвинение е това?

Ами, обвинение за престъпление, което е предвидено в българския Наказателен кодекс. Знаете каква е правната квалификация. Буквално текстът гласи: който е изгубил документи, в които се съдържа държавна тайна. Аз не мога да коментирам обвинението.

За това обвинение се заговори още от есента. Защо точно преди съдебната ваканция е повдигнато?

Не мога да коментирам отново. Това е решение на наблюдаващия прокурор. Това е единствено в неговите правомощия - да реши точно на какъв етап от разследването ще бъде повдигнато обвинение, разбира се, ако прецени, че такова е удачно да бъде направено.

Г-н Станишев днес каза, че е дал сигнал в прокуратурата за разгласяване на такъв тип информация от друг действащ министър - Симеон Дянков. Ако ви попитам работите ли по този случай, ще кажете да. Но какъв...

Не, нямам информация какво е предприето по този случай. Бих могла да проверя, но към момента не мога да ви дам коректна информация.

А какво става с обвинението срещу Божидар Нанев за ваксините?

Сега вече прехвърлихте темата. Очаквам да приключим разследването в началото на септември и живот и здраве, не бих искала да се ангажирам с точни срокове, но наесен предполагам, че ще бъде изготвен обвинителният акт.

А с какво може да се похвали Софийска градска прокуратура от работата й в последните месеци?

Можем да се похвалим с много работа и много усилия, които колегите ежедневно полагат като цяло. Конкретно с какво бихме могли да се похвалим? Ежедневна работа по всички сигнали, с които ежедневно ни сигнализират различни държавни институции, граждани, ведомства.

А за друго обвинение в сферата на здравеопазването да ни кажете нещо. Това срещу бившия директор на здравната каса? 

Не, не, не мога да коментирам в момента други обвинения. Коментират се обвинения, които са факт. Бъдещи евентуални събития не бих искала да коментирам.