Министър Цветанов призова ВСС да започнат срещи с хората
Министър Цветанов призова ВСС да започнат срещи с хората / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Министър Цветанов призова ВСС да започнат срещи с хората
31157
Министър Цветанов призова ВСС да започнат срещи с хората
  • Министър Цветанов призова ВСС да започнат срещи с хората

Вътрешният министър Цветан Цветанов призова представителите на Висшия съдебен съвет да започнат срещи с хората, за да видят как работи в техните очи българската съдебна система. Това стана тази вечер след среща с жителите на плевенското село Опанец, което Цветанов посещава за втори път в рамките на месец. Причината са проблемите с ромски набези над имотите на хората в селото.

„Винаги търсим оправданието в законите. Лоши, добри - те могат да бъдат достатъчно ефективни, ако бъдат прилагани по съответният ред от съдебната система", каза министър Цветанов по повод оплакванията на местните жители, че кражбите остават ненаказани. Той призова представителите на ВСС да се срещат с хората по подобни домови кражби, защото точно съветът е органът, който може да има някаква санкция към онези, които издават присъдите.

„Моят призив е не министърът на вътрешните работи да е черната овца на ВСС или на съдебната система. Елате и се срещнете с хората, за да чуете какво получават тези, които извършват престъпления и които съдът ги възприема, след като дава присъди - пробация, обществено порицание и условна", обърна се към висшите магистрати Цветанов. Той призова гражданското общество да бъде малко по-активно към една оценка на българската съдебна система и припомни скорошния случай с морски имоти, придобити от висши магистрати благодарение на ниския им социален статус. „И там тези проверки отидоха в един омагьосан кръг, защото и част от ВСС бяха замесени в подобни схеми и далавери", коментира в тази връзка вътрешният министър. Той подчерта, че когато искаш да промениш нещо, трябва да го правиш ежедневно и да даваш личен пример.

По думите му, кабинетите на се мястото, от което можеш да получиш информация за реалното състояние за обстановката в дадено населено място. Затова и всеки един полицейски директор на областна дирекция в страната трябва да бъде лично ангажиран и да провежда подобни срещи с местната власт, с обществеността и с всички, които се нуждаят от помощ. „В голямата си част конвенционалната престъпност е последица от всичко това, което изживяваме днес като тежка икономическа криза. Има много комплексни неща, които са пропуснати за последните 20 години. Защото виждаме, че посегателството е от една голяма част от ромското малцинство, което е ниско грамотно, с нисък социален статус и не е научено да работи. За мен е важно да се инвестира в образованието на тези роми", обобщи след срещата в Опанец вътрешният министър.

Той  заяви още, че е удовлетворен от факта, че от първото му идване преди месец до момента няма нито една кражба в селото. Министърът обеща да посети Опанец отново след два месеца, като до тогава се запазва достатъчно добро полицейско присъствие и продължават ежеседмичните срещи на районните инспектори с населението.

Новини от Плевен