„Бритиш петролиъм спря пробиването на спасителен кладенец
„Бритиш петролиъм спря пробиването на спасителен кладенец / снимка: Reuters, архив

„Бритиш петролиъм" заяви, че спира за 48 часа пробиването на спасителен кладенец, който да спре постоянно петролния разлив в Мексиканския залив, за да може да изпробва новата си фуния, съобщи АП. Това заяви пред журналисти вицепрезидентът на компанията Кент Уелс. Той уточни, че става дума за обикновена предпазна мярка.

Компанията отложи снощи с 24 часа теста на новата фуния - временно съоръжение, което има за цел да задържи петрола в течащия  кладенец или да го отвежда до кораби, докато не бъде прокопан спомагателен кладенец, отбелязва БТА.

Вчера „Бритиш петролиъм" излъчи на живо в интернет кадри, на които се вижда новата фуния, която компанията постави върху петролния кладенец на дъното на Мексиканския залив, за да овладее разлива на черно гориво. След успешното поставяне на фунията компанията ще провери дали няма и други течове.

Бритиш петролиъм" спря пробиването на спасителен кладенец
netinfo

Междувременно днес еврокомисарят по проблемите на енергетиката Гюнтер Йотингер предложи да се забрани извличането на петрол от дълбоководни сондажи, съобщи АП. След разговори с представители на петролни компании Йотингер заяви пред журналисти, че „налагането на мораториум върху новите дълбоководни сондажи би било една добра идея”. Еврокомисарят обяви, че започва пълен преглед на нормативните актове, отнасящи се до безопасността на сондажните  инсталации. Според него в бъдеще разрешителни за сондажи ще се издават само на компании, които докажат, че разполагат с финансовите средства, необходими за покриване на разходите при евентуални разливи.

САЩ вече забраниха временно експлоатацията на подводни находища на петрол на голяма дълбочина след катастрофата с петролната платформа на Бритиш петролиъм в Мексиканския залив.