Два областни диспансера стават отделения на МБАЛ-Благоевград
Два областни диспансера стават отделения на МБАЛ-Благоевград / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Областните диспансери за кожно-венерически и пневмофтизиатрични заболявания ще бъдат преобразувани в отделения към МБАЛ-Благоевград, стана известно след проведена среща на здравния министър Анна-Мария Борисова с депутати, ръководството на Областната управа, кметове и директори на лечебни заведения в Благоевград. По настояване на министър Борисова срещата, продължила близо три часа, бе закрита за журналисти.

Предложението двете здравни заведения да преминат към благоевградската болница предстои да бъде утвърдено на заседание на Областния съвет по здравеопазване, каза за Дарик директорът на МБАЛ-Благоевград д-р Красимир Михайлов. „Преструктурирането на лечебните заведения в цялата страната се прави с цел оптимизиране на здравния сектор и повишаване качеството на медицинските услуги, но то не трябва да се отчита като закриване на болници", подчерта д-р Михайлов. По думите му този процес е динамичен и засега не е ясно дали ще има още лечебни заведения в града, които ще последват съдбата на двата предложени за преобразуване диспансера. „Причината именно Областният диспансер за кожно-венерически заболявания и Областният диспансер за пневмофтизиатрични заболявания да бъдат преобразувани е, че тяхната дейност е най-близка до тази в МБАЛ-Благоевград", обясни д-р Михайлов.

„Болниците ще бъдат оптимизирани, за да имат по-добри резултати от работата си", заяви министър Борисова след срещата. По думите й процентът на болничните легла в областта не е голям, но в цялата страна, както и тук, има нужда част от леглата за активно лечение да бъдат съкратени, тъй като ще се създават легла за долекуване и продължително лечение. Относно съдбата на тубдиспансерите, Борисова заяви, че държавната политика е дублиращите се функции и структури, които са извън областните болници, да бъдат привлечени към тях, тъй като държавата няма никакъв интерес да плаща поддържане на сгради извън болницата. Мога да дам много примери с диспансери, които съм видяла при обиколката си, например диспансер с 20 легла, в който работят 63 служители, това са ненормални неща, аргументира се тя.

„Всичко това е в интерес на хората и най-вече на пациентите, защото те ще открият място, на което да им поставят точните диагнози в лицето на една областна болница, лекарите ще получат повишение на заплатите си, но в случай, че се оптимизира работата на болниците"обясни здравният министър и допълни, че „характерът, обемът, качеството на работа няма да се променят, те ще останат същите". „Няма причини за тревога от ничия страна", подчерта Анна-Мария Борисова. По думите й „при създаването на по-добри условия, всички специалисти, които се ориентират за работа в чужбина, биха предпочели да останат и да работят в родината си".