Италианците са най-нередовни в обществения транспорт
Италианците са най-нередовни в обществения транспорт / снимка: Reuters, архив

Италия е абсолютен лидер сред европейските страни по брой на нередовни пътници в градския транспорт. Това обяви днес транспортната асоциация Федермобилита, цитирана от ИТАР-ТАСС, позовавайки се на данни от различни регионални транспортни организации.

Броят на хората в Италия, които използват автобуси, трамваи или метро, без да плащат за услугата, достига 5,7%, което е над средното равнище на показателя в Европа от 4,2%. Загубите на сектора на обществения транспорт, причинени от нередовните пътници, достигат близо 500 000 евро годишно, отбелязва Федермобилита.

Специалисти дори са съставили „портрет" на типичния гратисчия - млад човек на възраст до 30 години, често студент, който в повечето случаи е местен жител или жител на южните райони на Италия, пише БТ. По брой на гратисчии в обществения транспорт Франция почти догонва Италия, докато най-дисциплинирани и платежоспособни са пътниците в Мадрид, Копенхаген и Порто, Португалия. Цената на обществения транспорт в Рим през последните години се повиши от 75 евроцента до 1 евро за билет за всички видове транспорт, отбелязва ИТАР-ТАСС.

В същото време държавните коли в Италия струват на данъкоплатците 4 млрд. евро годишно. В страната има 90 000 държавни коли, включително лимузини, използвани от официални лица, заяви министърът на държавната администрация Ренато Брунета, цитиран от ДПА. „Смятам, че същите резултати може да се постигнат с харчене на половината" от тази сума, каза Брунета.

Той говореше за „аутоблу" (сините коли), които италианците наричат така заради морскосиния цвят на държавните коли. Канцелариите на президента и на председателите на двете камари на парламента са получили инструкции да следят как се ползват „сините коли", заяви министърът на държавната администрация. Брунета добави, че предвижда да въведе санкции и глоби за официални лица, които ползват неподходящо специални светлинни сигнали и сирени и които нарушават правилата за движение по пътищата докато те или техните шофьори управляват държавни коли.