Откриват първия регионален форум „Тера Мадре Балкани в София
Откриват първия регионален форум „Тера Мадре Балкани в София / Sofia Photo Agency, архив

Първият регионален форум „Тера Мадре Балкани” ще се проведе в София. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще открие първата регионална среща на общности, произвеждащи традиционни храни, пред Университетска ботаническа градина на ул. „Московска”.

Тера Мадре е световна среща на общности, произвеждащи традиционни храни, която стартира преди 6 години в италианския град Торино. Тя е трибуна на дребните фермери, производители на храни, готвачи и учени от цял свят. Форумът ще включва изложение-пазар на традиционни храни и конференция на тема: „Опазването на традиционните храни на Балканите и прилагане на европейските норми за безопасност на храните”.

Ще участват над 160 представители  на България, Румъния, Гърция, Турция, Македония, Сърбия, Албания, Босна, Хърватска, и Косово и Италия.

Форумът се организира от Асоциация Slow Food в България и Slow Food International - неправителствена еко-гастрономическа организация. Партньори са Министерството на земеделието, Столична община и СУ „Св. Климент Охридски”.