България и Русия подписаха пътната карта за „Южен поток”
България и Русия подписаха пътната карта за „Южен поток” / cнимкa: Reuters

България и Русия подписаха споразумението за пътната карта на „Южен поток". Подписи под документа сложиха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министърът на енергетиката на Руската федерация Сергей Шматко.

За церемонията в резиденция „Евксиноград" край Варна пристигна и премиерът Бойко Борисов. След подписването Борисов обяви, че са постигнати по-ниски цени за руския газ за България. По думите му отпадат посредниците при доставката на газ и сделките ще се сключват директно с „Булгаргаз".

Общата руско-българска компания за проекта ще бъде създадена през февруари 2011 г. Българският участък по „Южен поток" ще струва 835 млн. долара. Част от количествата природен газ, предназначени за проекта, ще преминават през съществуващите в момента тръби през България. Става въпрос за 17 млрд. куб.м от общо предвидените като капацитет на проекта 63 млрд. куб.м синьо гориво. Останалото количество газ ще премине през новоизградени тръби в направление изток-запад, които са част от „Южен поток" и ще бъдат 50% българска собственост.

За разлика от постигнатото съгласие по този проект, все още има сериозни разминавания в позициите на България и Русия за цената на газа. Въпреки това вчера енергийният министър Трайчо Трайков посочи, че има шансове да получим разбиране от руските партньори за по-ниски цени на газа.