Задържаха над 660 000 контрабандни цигари на Кулата
Задържаха над 660 000 контрабандни цигари на Кулата / netinfo
Задържаха над 660 000 контрабандни цигари на Кулата
31243
Задържаха над 660 000 контрабандни цигари на Кулата
  • Задържаха над 660 000 контрабандни цигари на Кулата

Митничари от ГКПП Кулата задържаха над 660 хиляди контрабандни кутии цигари, които двама гръцки шофьори, работещи за български фирми, се опитали да внесат в страната. Шофьорите са задържани, а цигарите са конфискувани. Те са били скрити в ремаркетата на камионите и пред тях е имало друга стока - в единия случай памучни конци, в другия - праскови. Митничарите не са имали предварителна информация за контрабандата, а са действали по лична преценка, каза пред Дарик началникът на митница "Югозападна" Николай Шушков:

„Тези цигари ги задържахме на базата на риска, който направихме, и рисковия профил, който разработихме във връзка с контрола на вътрешната граница на ЕС".

Каква е стойността на цигарите? 

Става въпрос за 1325 мастербокса. Все още експерти уточняват стойността на цигарите. Избегнатият акциз и ДДС се измерва със стотици хиляди левове. Шофьорите са гръцки граждани. Превозните средства бяха с българска регистрация на фирми от региона. Ние сме съставили акт за нарушение по Закона за акцизните и данъчните складове. Случаят е доста фрапантен, нарушението е голямо ние сме предали всичките документи на органите на досъдебното производство и се води дознание.

 Това ли е най-голямата подобна пратка цигари, заловена при вас?

Да, последните години нямаме такива големи залагания на цигари. Само в последния месец на ГКПП Кулата имаме заловени три камиона с цигари, което е все пак в условията, когато митническият контрол, в този вид, в който беше до 2006 година, няма такъв.