116 л/кв.м дъжд наводниха Съединение, валежи заляха страната
116 л/кв.м дъжд наводниха Съединение, валежи заляха страната / cнимки: Sofia Photo Agency, архив
116 л/кв.м дъжд наводниха Съединение, валежи заляха страната
31510
116 л/кв.м дъжд наводниха Съединение, валежи заляха страната
  • 116 л/кв.м дъжд наводниха Съединение, валежи заляха страната

116 л/кв.м са се изсипали в град Съединение през изминалото денонощие. В момента три екипа на пожарната и два на „Гражданска защита" отводняват къщи и мазета в населеното място. В югозападната част на града е обявено бедствено положение, потвърди за Дарик директорът на Областната дирекция „Гражданска защита" Йордан Михов. Той анонсира, че се свиква Областната комисия при бедствия и аварии, за да се набележат мерки за справяне със ситуацията.

В Пловдив засега положението е нормално, падналите валежи са 25 л/кв.м.В областта продължава да вали. Антикризисен оперативен щаб е свикал кметът Славчо Атанасов във връзка с падналите валежи в община Пловдив. „Обстановката засега е спокойна, а организацията в щаба перфектна”, увери градоначалникът. Той обаче призна, че го тревожи река Марица. Атанасов уточни, че рисковите места от преливане на реката са четири и там ще бъде концентрирано вниманието на Кризисния щаб. Това са жп моста в район „Западен”, дигата до Английската гимназия, около Баража (преди първите блокове в район „Източен”) и срещу Екарисажа. Ако река Марица беше добре почистена, щях да спя спокойно, но при тези обстоятелства, признавам, съм обезпокоен, не скри Славчо Атанасов. Разполагаме с пясък за 12 000 чувала и 600 души за укрепване на бреговете на реката, ако се наложи, каза още градоначалникът.

Нивото на реката е малко над 70 см, ситуацията ще е критична, ако водата стигне 250 см, увери началникът на отдел „Сигурност” Румен Аргиров. Екипи на ОП „Парков и градини” и общинска фирма „Чистота” са в готовност за отстраняване на паднали клони и почистване на шахтите. При инциденти гражданите могат да се обаждат на телефони 112, 656-785 и 632-511. До момента не са постъпвали сигнали за бедствени ситуации в града.

Най-голяма опасност за община Пловдив представляват язовирите Въча и Тополница. За сега обаче няма индикации да се стигне до изпускането им, каза още кметът.

Близо 140 л/кв.м дъжд се изсипа в Пазарджишка област. В района на града валежите са над 60 л/кв.м, а дъждът не спря в продължение на 26 часа. Има множество постъпили сигнали за наводнени къщи, приземни етажи, мазета и дворове, обобщи за Дарик Кръстьо Кичов от „Гражданска защита”. Най-сериозно са пострадали къщи в ромската махала на пазарджишкото село Мало Конаре, където валежите са били 128 л/кв.м. Десетки са и наводнените къщи в сели Пищигово. По думите на кмета Жоро Панчев наводнението е започнало около 2.00 ч. сутринта и е предизвикано от затлачено с боклуци дере, което не е побрало дъждовната вода. В селото работят четири екипа на пожарната, съобщи началникът на ОД „Пожарна безопасност и спасяване на населението” Иван Панайотов.

В град Пазарджик е наводнен Гробищния парк и района на КАТ. Обстановката е усложнена, защото системата от шахти не е в състояние да поеме количеството вода, което се изсипа в последните 24 часа. Няма населени места с прекъснато електро-и водоснабдяване. Според метеоролозите валежите и през следващите дни ще продължат, като тяхната интензивност постепенно ще намалява.

 

116 л/квм дъжд наводниха Съединение валежи заляха страната
netinfo
Силен дъжд с кратки прекъсвания вали и в Гоце Делчев. Валежът е съпроводен със слаба гръмотевична дейност. 46 л/кв.м са отчетените количества валежи в Гоцеделчевско през изминалото денонощие. По 22 л/кв.м дъжд са паднали в района на Разлог, по 12 л/кв.м в Банско и Петрич. Падналото количество валежи в Стара Загора - 8 л/кв.м, в Казанлък - 5 л/кв.м.

Цяла нощ обилен дъжд валя и над столицата. Едва в сутрешните часове валежът намаля, а по-късно спря.

 

Още в събота Министерството на околната среда и водите разпространи съобщение за очаквани обилни дъждове. От МОСВ уточняваха, че на места възможните количества валежи ще надхвърлят 50 л/кв.м. За 17 области в страната беше обявена и „оранжева" - трета, от общо четирите степени на опасност поради очакваните обилни валежи и гръмотевична дейност.

Тази степен на опасност означава, че са възможни щети върху стопански обекти, както и че съществува опасност за хората, посочиха от министерството. Препоръката оттам е към всички, които предприемат пътуване или друга дейност, свързана с излизане на открито, да се информират за метеорологичната обстановка.

Трета степен на опасност е обявена за областите Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Сливен, Търговище, Русе, Разград, Шумен и Силистра. С по-ниската, втора степен на опасност са категоризирани областите Видин, Монтана, Враца, София-област, София-град, Кюстендил, Перник, а без риск - Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска.

Подробности за времето днес и в следващите дни четете на Vremeto.bg