СНИМКИ: Здрав бой на баскетболисти в зала Универсиада
СНИМКИ: Здрав бой на баскетболисти в зала Универсиада / снимки: Gong.bg, Мария Мицова

Сериозен бой между играчите на България и Кипър видяха зрителите в зала Универсиада по време на първия мач на баскетболистите ни от турнира за Наградата на София.

Осем минути преди края на двубоя, когато националите водеха с 28 точки при 72:44, нервите на съперниците не издържаха и провокирани от неспортсменски фаул, отсъден срещу Филип Виденов и последвалото спречкване между Виденов и противников състезател, двата отбора скочиха на терена, като псувните и блъскането прераснаха в масова размяна на крошета и ритници в залата.

Повече от десетина полицаи и щабовете на двата състава се хвърлиха да разтървават вкопчилите се баскетболисти, но трябваше поне 2-3 минути, за да бъдат укротени страстите.

След като напрежението бе потушено, треньорите все пак успокоиха своите играчи и се разбраха двубоят да се доиграе.
Мачът завърши с победа на българите над Кипър с 99:51 (26:13, 20:16,23:15,30:7)точки, но баталните сцени най-вероятно ще доведат до отмяна на предвидената за сряда нова среща между двата отбора.

Извън вдигналия на крака публиката грозен инцидент, двубоят ще се запомни с тотално превъзходство на баскетболистите ни, отсъствието на американския гард Ърл Калоуей и преждевременното напускане на терена на Калоян Иванов.

Мъжкият ни тим по баскетбол поведе от самото начало, като Росен Барчовски избра да започнат Чавдар Костов, Филип Виденов, Калоян Иванов, Златин Георгиев и Николай Върбанов. На почивката преднината на домакините вече бе 46:29 точки, а най-голямата разлика достигна 48 точки, като кипърците не поведоха нито веднъж.



Ърл Калоуей, който се лекуваше от травма в рамото вече е възстановен, но селекционерът Барчовски не рискува с негово включване в днешния двубой.



Най-резултатен за България бе Чавдар Костов с 18 точки, а Деян Иванов отбеляза 17 и овладя 4 борби. Капитанът Стефан Георгиев се отчете с 10 точки и 7 борби.

Във вторник България излиза срещу Чехия за трофея на турнира Наградата на София, като мачът е от 18.00 часа.