Позицията ни за Бургас-Александруполис не е променена, чакаме екооценката
Позицията ни за Бургас-Александруполис не е променена, чакаме екооценката / снимки: Sofia Photo Agency, Юлина Николова
Позицията ни за Бургас-Александруполис не е променена, чакаме екооценката
31560
Позицията ни за Бургас-Александруполис не е променена, чакаме екооценката
  • Позицията ни за Бургас-Александруполис не е променена, чакаме екооценката

Изграждането на петролопровода Бургас- Александруполис беше основна тема по време на съвместно заседание между правителствата на България и Гърция. То се проведе в резиденция Бояна, като  от гръцка страна присъства премиерът Георгиос Папандреу и редица министри. По време на срещата бяха подписани общо тринайсет документа за сътрудничество на високо ниво. Те са в сферите образование, земеделие, здравеопазване, трудова заетост, енергетика, отбрана, транспорт, насърчаване на бизнеса, както и туризъм.

Повече от един час продължи разговорът „на четири очи" между премиерите на Гърция и България. По думите на Бойко Борисов двамата са обсъдили петролопровода Бургас- Александруполис, като той е заявил, че позицията на нашата страна остава същата. България настоява за международна екологична оценка за неговото влияние над региона. От своя страна Папандреу обясни, че те разбират нашите  съображения.

Позицията ни за БургасАлександруполис не е променена чакаме екооценката
netinfo

„Нашият интерес за осъществяване на Бургас-Александруполис остава. Същевременно обаче разбираме и позицията на България и жителите на Бургас за опазването на околната среда. Очакваме обаче и решенията, които ще бъдат взети след като международната оценка бъде направена", каза гръцкият министър-председател.

Премиерът Борисов е обсъдил със своя колега и възможността  за миноритарно участие на гръцката страна в АЕЦ „Белене". Папандреу обаче не коментира пред медиите тяхната позиция по темата. Относно влизането на страната ни в Шенген обаче той заяви, че имаме пълната подкрепа на Гърция. „Разбира се, ще продължаваме да отваряме КПП-та, така че да има поток от хора и стоки между България и Гърция, защото ние вече сме едно общо пространство", коментира Папандреу.

Тема на разговор между министрите е било и управлението на общите води на реките Струма, Марица и Места. По думите на Папандреу двете държави ще си сътрудничат за навременно известяване при опасност от наводнения.

Позицията ни за БургасАлександруполис не е променена чакаме екооценката
netinfo

Премиерът Борисов определи резултатите от днешното заседание като положителни, но допълни, че остават нерешени проблеми между двете страни, за които обаче ще се сформират специални комисии. Той заяви, че се надява тези общи заседания да се превърнат в традиция, като се пошегува, че това ще спести доста пари по време на кризата. „По този начин в условията на криза се пестят пари, всички идват с един самолет и има малко пари за протоколни разходи", допълни Борисов.