Ники Александров и Тити Папазов кръстосаха шпаги
Ники Александров и Тити Папазов кръстосаха шпаги / снимка: Gong.bg
Ники Александров и Тити Папазов кръстосаха шпаги
31815
Ники Александров и Тити Папазов кръстосаха шпаги
  • Ники Александров и Тити Папазов кръстосаха шпаги

На титаничен словесен сблъсък станаха свидетели зрителите на БНТ и слушателите на Дарик във вторник сутринта. Един срещу друг застанаха Ники Александров и Тити Папазов, като в ролята на буфер между двамата влезе водещият на „Витамин" Михаил Дюзев.

Срещата между отговорника за ЦСКА и главен редактор на Gong.bg и наставника на баскетболния Левски стана в рамките на съвместния проект на Дарик и БНТ, който се провежда от 9 до 13 август. Разговорът започна с това какво в миналото свързва Ники и Тити, като след това двамата не пропуснаха да се заядат един друг за любимия отбор.

Александров и Папазов споделиха мисли за състоянието на футболните ЦСКА и Левски, за националните отбори на България по баскетбол и по футбол и още много други спортни теми. Ето част от разговора:

М. Дюзев: Тити Папазов няма нужда от представяне, треньорът на баскетболния „Левски", и Ники Александров. Как да го представя, може би като единственият цесекар в синьото радио...

Н. Александров: И бивш съученик на Тити Папазов.

М. Дюзев: Съученици, това не го знаех.

Н. Александров: В 127-мо. Той беше в горния випуск. По-голям е с една година.

М. Дюзев: Да питам Тити тогава, Ники имаше ли интереси в някакви спортове, срещали ли сте се на терена?

Т. Папазов: Не сме се срещали, но логично е да е имал.

Н. Александров: Знаеш в училищата предимно футбол се играе. Но нашето училище имаше сериозни традиции в баскетбола. Учител по физкултура беше Младен Младенов, бащата на Георги Младенов. Сестрата на Георги беше също учителка по физическо. Така че на нас ни хвърляха предимно баскетболната топка.

М. Дюзев: Оттам ли започва, Тити, любовта ти към баскетбола?

Т. Папазов: Оттам, естествено. Малко по-рано, аз съм все пак съм син на бивш треньор и съдия по баскетбол, така че съм в залата от рано, но може би най-голямата закалка тръгва от 127-мо, Младен Младенов.

М. Дюзев: Твоят отбор, тренирате ли, аз те питам сега като лаик. Но знам за националите.

Т. Папазов: Това е по-важно. Че националите бият. Първенството ще започне на 16-ти октомври и сега почиваме общо взето, тези, които не са ангажирани. Ще започнем подготовка другия понеделник, на 16-ти август.

М. Дюзев: Има ли твои момчета в националния?

Т. Папазов: Има и се представят много добре. И това ме радва.

М. Дюзев: Гледаш ли футбол?

Т. Папазов: Гледам.

М. Дюзев: Със сигурност си фен.

Т. Папазов: Да, нормално е.

М. Дюзев: Вчера гледа ли представянето срещу Локо София?

Т. Папазов: Гледах.

М. Дюзев: На стадиона?

Т. Папазов: По телевизията, бях гост на ваши колеги и нямах възможност. Гледах второто полувреме.

М. Дюзев: Харесва ли ти това заглавие: „Локомотив дерайлира на Гара Дембеле"(Gong.bg)?

Т. Папазов: Интересно е. Аз си мислех, че нещо ще измислят във връзка с неговото име и с Локомотив и гарите и добре са се представили.

М. Дюзев: Един чернокож футболист се справя добре при българските отбори във футбола, а в баскетбола те са номер едно. Даже има и в националния.

Т. Папазов: Да, играе много добър американец.

М. Дюзев: Можем ли да правим връзка. Като че ли в баскетбола са по-силни и по-успешни трансферите.

Т. Папазов: Вижте, цветът на кожата е дотолкова определящ, че физиката на чернокожите е малко по-добра отколкото тази на балите играчи. Смятам, че в баскетбола като цяло доминират американските баскетболисти, които са предимно чернокожи. Но е факт, че Левски направи попадение с този футболист. Имат добър старт за разлика от съперника, но, както каза Ники, не трябва да се избързва, само два кръга са минали, да не се правят генерални изводи, защото мисля, че това е един от най-големите проблеми в българския спорт - бързаме след един-два мача да критикуваме. Байерн Мюнхен, миналата година който в последствие спечели два финала и игра на трите, което е върхът в европейския футбол, започна също много лошо. Сигурно е бил подложен на много големи критики, защото е Байерн Мюнхен, но накрая успява. Така че да се правят генерални изводи след два кръга не е необходимо. Аз може би нормално като човек, който е треньор, пречупено през моята треньорска психика, без да съм фен на ЦСКА, жал ми е за този треньор на ЦСКА - Дочев. Изглежда ми доста възпитан, човек, на когото явно животът дълги години в Германия му е променил и манталитет, и психика, доста е умерен. Не заслужава такъв старт, но старта го има. Въпросът е ръководителите да бъдат по далновидни и да разберат, че един отбор не се гради за месец-два. Понякога цяла година може да бъде загубена за каузата да бъде създаден добър отбор, да бъде направена отборна игра, колектив, това са доста неща, които изискват време. А в България за съжаление българският запалянко, без да визирам цвета му, не чака. Винаги съм се чудил как феновете, без значение на кой от двата отбора, скандират против собствениците, което за мен е катастрофално, независимо че сигурно и те допускат грешки. Няма хора, които да не са сбъркали. Но това са хора, които дават много пари в тази българска действителност. Ние ги нападаме, ама без тях какво ще бъде трябва да се мисли. Но футболният запалянко и не само той... Ние винаги искаме да караме най-хубавата кола, нашият отбор винаги да побеждава, да имаме най-хубавата къща. Българинът винаги е свързан с най-...


Цялата среща между Ники Александров и Тити Папазов можете да чуете в звуковия файл или да гледате във видеофайла