Първи сме в ЕС по подадени сигнали за опасни стоки на пазара
Първи сме в ЕС по подадени сигнали за опасни стоки на пазара / снимка: БГНЕС
Първи сме в ЕС по подадени сигнали за опасни стоки на пазара
31871
Първи сме в ЕС по подадени сигнали за опасни стоки на пазара
  • Първи сме в ЕС по подадени сигнали за опасни стоки на пазара

През първото полугодие България е на първо място по активност за разкриване на опасни стоки в ЕС. Това съобщи във Варна председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. Тази активност се отчита на база подадени сигнали в европейската система за бърз обмен на информация за опасни стоки, пуснати на пазара - РАПЕКС.

През първите шест месеца на годината контролният орган е уведомил Европейската комисия за открити 128 опасни стоки на българския пазар, които са изтеглени и забранени. Най-много са сигналите за артикули, имитиращи храни; детски облекла и играчки; електроуреди и запалки.

След България се нареждат Германия и Кипър. В тези европейски страни са забранени съответно 112 и 99 опасни стоки.

В целия Европейски съюз сигналите за рискови продукти през първото полугодие са 998.

„Системата РАПЕКС е система за бърз обмен на информация и показва какви са действията на всяка една страна, когато намери опасна стока на пазара, какво предприема, когато получи уведомление за стоки, които се предполага, че са на пазара и какви мерки предприема за тези стоки. Междинната класация за първото полугодие на 2010 година показва, че първата тройка тази година е от България, Кипър и Германия. Миналата година първите три места са заемали Испания, Гърция и Германия. Типичното тази година е, че има сгъстяване - разликата между първия и последния е скъсена. Ние бяхме на пето място миналата година", каза Дамян Лазаров.