Сивият сектор в туризма е 40-50%, твърди браншова организация
Сивият сектор в туризма е 40-50%, твърди браншова организация / netinfo

Сивият сектор в туризма е между 40 и 50 процента, съобщи председателят на Българската туристическа камара Цветан Тончев. По думите му само от туристически такси в хазната годишно трябва да влизат 60 милиона лева, докато в момента държавата печели едва по 12 милиона лева. Очакванията са за тази година десет процента от брутния вътрешен продукт да бъдат формирани от туризма.

От браншовата организация отбелязаха, че тази година цените на основните услуги в туризма като настаняване и хранене са намалели с 15 на сто, но цените на „екстрите” като масажи и спа процедури са се увеличили с около 20 на сто. Според Тончев сега, когато е пикът на летния сезон, оборотът от туристическите дейности е между 15 и 20 млн. лв. на ден. Общите приходи за туризма през цялата година се очаква да бъдат 6,5 млрд. лв. Това обаче ще бъдат само легалните приходи.

Според браншовата организация е ненормално да се говори само за 20 процента заетост на легловата база, както твърдят някои хотелиери, и затова трябва да се засилят проверките.

Тончев посочи късия сезон като един от проблемите в туризма. Според него трябва да се развиват най-вече културният и конгресният туризъм и освен това да се работи върху подобряване на квалификацията на кадрите.