Франция ни връща 41 роми
Франция ни връща 41 роми / Reuters
Франция ни връща 41 роми
31950
Франция ни връща 41 роми
  • Франция ни връща 41 роми

Франция експулсира първите румънски роми, живели незаконно там. Скоро това ще се случи и с български, и с още румънски роми. Това е част от усилията на френското правителство да се справи с престъпността в катуните.

Френските власти ще върнат на България 41 роми, научи Дарик от авиокомпания „България ер". Първата група от 13 роми ще пътува на 25 август по маршрута Париж - Варна. На 10 септември до Варна ще бъдат транспортирани още 12 роми, а последната група от 16 души ще пристигне в София на 17 септември. Френският министър на вътрешните работи Брис Ортефьо подчерта, че не става въпрос за дискриминация, а за мерки срещу хора, които не спазват законите:

Ортефьо: Започнахме акция, която има за цел да осигури спазването на законите в републиката от всички. Тя няма за цел да заклеймява никоя общност, а е насочена срещу всички, които не спазват законите на нашата държава - във всеки град, във всяка сграда, във всеки апартамент.

Българите и румънците могат да стоят във Франция без ограничения три месеца, след което, за да останат, трябва да докажат, че учат или работят, че имат здравно осигуряване и доходи. По-строгите правила за работа във Франция на българи и румънци бяха част от условията за приемането на двете страни в Европейския съюз. Европейската комисия съобщи, че наблюдава процеса внимателно, за да не са наруши правото за свободно придвижване в рамките на Европейския съюз.