Първанов гостува на македонския си колега
Първанов гостува на македонския си колега / БГНЕС

По покана на президента на Македония Георге Иванов, президентът на България Георги Първанов бе на работно посещение в Охрид и Струга. Това съобщи прессекретариатът на българския държавен глава.

Двамата президенти са имали двустранна среща и ще присъстват на връчването на наградата "Златен венец" на фестивала "Стружки вечери на поезията" на поета Любомир Левчев.

Срещата на президентите е продължение на активния политически диалог на най-високо равнище и потвърждение на добрите отношения между двете страни, се посочва в съобщението.

Двамата президенти констатирали, че България и Македония споделят сходна визия за бъдещето, в която всички страни от региона ще бъдат интегрирани в европейските и евроатлантически структури, което е най-важната предпоставка за трайна стабилност, демократичен и икономически просперитет за целия регион. Подчертано е важното значение на сътрудничеството и подкрепата на България за интеграцията на Македония в ЕС и НАТО на основата на пълното изпълнение на необходимите критерии и условия за това.

Отбелязана е необходимостта от активизиране на съвместната работа по съгласуване на общоприемлив текст на двустранен договор, който да доразвие и обогати принципите и насоките на отношенията между двете страни на основата на общоевропейските ценности.

Президентите на двете държави са се съгласили, че двете страни трябва да използват възможностите, които реално съществуват, за активизиране на търговско-икономическите отношения и че ще увеличат общите усилия и сътрудничество в проекти от взаимен интерес за изграждане и подобряване на пътната, железопътната и енергийната инфраструктура между двете страни. Тези проекти се определят от двамата президенти и като проекти с регионално и европейско значение.

Споделено е било общо виждане, че задълбочаването на сътрудничеството в областта на културата, науката и образованието е допълнителен стимул за подобряване на двустранните отношения.

Двамата президенти са разменили мнения и позиции и по други актуални регионални и международни въпроси, се отбелязва в съобщението на прессекретариата.