НВМС обещава безкомпромисен контрол за продуктите „Стара планина
НВМС обещава безкомпромисен контрол за продуктите „Стара планина / снимка: Sofia Photo Agency
НВМС обещава безкомпромисен контрол за продуктите „Стара планина"
32045
НВМС обещава безкомпромисен контрол за продуктите „Стара планина"
  • НВМС обещава безкомпромисен контрол за продуктите „Стара планина"

Месните продукти „Стара планина" ще са по-скъпи, тъй като се произвеждат само от месо, но разликата с останалите няма да е драстична и те да се недостъпни за потребителите. Наблюдава се сериозен интерес и от потребителите, и от месопреработватели по отношение на тези продукти. Това каза пред Дарик шефът на Националната ветеринарно-медицинска служба д-р Йордан Войнов. До момента 23 производителя имат желание да ги правят. Контролът ще бъде безкомпромисен, тъй като това е от голяма важност за потребителите, обеща шефът на НВМС. Ето какво още каза той:

Кога очаквате да влязат в производство и да излязат на пазара първите продукти с марката „Стара планина"?

Това вече е факт. До момента има утвърдени 11 фирми за производство по утвърдените стандарти за месни продукти „Стара планина". Заявени са още около 12, т.е. общо на този етап 23 производителя желаят да правят продукти по този стандарт.

Той е пожелателен, а не задължителен и те трябва да закупят тези стандарти.

Те трябва да закупят стандартите от Асоциацията на месопреработвателите, да заявят, че искат да произвеждат продукти по този стандарт. Съответно от регионалните ни служби се назначава комисия, която отива и проследява целия технологичен процес. Първото производство е пробно, правят се лабораторни анализи и след това този продукт е готов да излезе на пазара.

Колко струва на съответния производител да си купи стандарта?

Това се прави еднократно. Купува се от Асоциацията на месопреработвателите срещу 100 лв.

Ще скочат ли цените? Това най-пряко интересува потребителите.

Не мога да определям цени, но при всички случаи тези продукти ще бъдат по-скъпи, защото за производството им е използвано единствено и само месо. Не бих казал, че ще поскъпнат толкова драстично, че да не са достъпни за масовия потребител. Доколкото чувам, кайма по утвърден стандарт „Стара планина" ще е 7-8 лв. а кренвиршите - до към 10 лв., което мисля, че е нормално.

Няма да е драстична разликата?

Да. При кренвирши, които бяха 6-7 лв. дори 8 лв., сега тези, които са 8-10 лв., мисля, че не е драстична разликата.

Тоест притесненията, че кюфтето може да удари левче, няма да се оправдаят?

Аз така мисля и се надявам, че това не може да се случи. Виждаме сериозен интерес както от страна на потребителите, така и от страна на месопреработвателите да работят по тези утвърдени стандарти, което е похвално и заслужава адмирации. В продължение на 20 години българският потребител не знаеше какво е истински вкус на тези месни продукти.

Ако даден производител заяви, че иска да произвежда по стандарта, но не го прави по съответната рецепта, какви са санкциите?

Санкциите са до 5000 лв., а последваща санкция включва и спиране дейността на предприятието. Това е от изключителна важност за българския потребител, така че ние ще бъдем безкомпромисни по отношение на контрола на тези продукти.

Значи от следващия месец можем да намерим в търговската мрежа продукти по старата рецепта?

Мисля, че и сега ги има, защото вече 11 предприятия са одобрени и мисля, че вече са на пазара, така че българският потребител може да опита тези продукти.