Цветанов: Човек трябва да е постоянен, рейтингите са временни
Цветанов: Човек трябва да е постоянен, рейтингите са временни / снимка: Sofia Photo Agency
Цветанов: Човек трябва да е постоянен, рейтингите са временни
32055
Цветанов: Човек трябва да е постоянен, рейтингите са временни
  • Цветанов: Човек трябва да е постоянен, рейтингите са временни

През последната година има много добро институционално взаимодействие между МВР, прокуратура, ДАНС и НАП, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов. Той бе специален гост на съвместното предаване на Дарик и БНТ, което се излъчва в ефира на двете медии от 8 до 9 часа в делничните дни тази седмица. Министърът каза, че прокуратурата се държи доста строго към МВР и винаги се стреми към изискване на повече доказателства. Относно възникналото напрежение между него и окръжния прокурор на Силистра Димитър Чолаков по операцията „Каналджиите" министър Цветанов заяви, че всичко е наред и нещата са уточнени. Вчера прокурор Чолаков протестира срещу прибързаното оповестяване от министъра на информация за акцията. Според Цветан Цветанов МВР не прибързва с акциите. Министърът заяви, че винаги, когато се тръгне към реализация на дадена операция, има достатъчно доказателства. Ето какво още каза министър Цветанов:

Шегуваха се с мен цял ден вчера колегите как вашето гостуване ще вдигне рейтинга на сутрешния блок, който общо взето, е непретенциозен блокът, който аз водя. И си мислех как човек работи, работи, рейтингът седи на едно място, в следващия момент прави нещо ефектно, рейтингът му може да скочи. Какво мислите за рейтингите?

Нещо, което е временно.

Временно?

По-добре е човек да бъде постоянен, а на рейтингите да не обръща много сериозно внимание.

Т.е. да не се притеснявам, че се опитвам да надграждам с гостите?

Не.

Обиди се вчера силистренският прокурор Димитър Чолаков, че издадохте част от информацията. Какъв е вашият коментар за това?

Аз смятам, че това е нещо, което е нормално да се случи в работата и ежедневните неща, които прави МВР и прокуратурата. Това, което мога да кажа, е, че с разговорите, които от сутринта водехме с главния прокурор, може би донякъде окръжният прокурор се е почувствал обиден, но всичко е наред, лицата са задържани, работим съвместно, няма нещо, което да възпрепятства съвместната ни работа в бъдеще. А и лично и той ми се обади в следобедните часове, дори каза, че малко емоционално е реагирал - всичко е наред.

Говорихте с него?

Да, вчера ми се обади следобеда, някъде към 16 часа.

Това означава ли, че той връща думите си назад, той каза нещо много интересно, казва, че „ако сега главният прокурор ми поиска информация, нищо не мога да му кажа. Това не е първият случай, в който полицията не ни информира, не мога да си го обясня"?

Главният прокурор, да, действително специално за този случай може би повече знаеше от самия окръжен прокурор, но колегите работеха с Районна прокуратура, защото в началото на стартирането на операцията и това, което беше вършено в рамките на 2-3 месеца, ние не очаквахме да се натъкнем на такава сериозна организирана престъпна група. Не смятам, че този случай трябва да го връщаме и да го коментираме чак толкова много. Важното е, че има неутрализиране на една добре структурирана организирана престъпна група, която се е занимавала с трафик на автомобили от Западна Европа. Тук българите са добросъвестни купувачи на автомобили, които са с манипулирана рама, с фалшиви документи, регистрирани са, купени са по-ниска цена от себестойността и оттам вече стават примамливи за купувачите, които са на българския пазар и също така и на румънския, защото имаше и двама румънския граждани, които днес ще бъдат разпитани пред съдия.

Обръщаме внимание на този случай, защото за първи път прокурор, при това окръжен, си позволява да критикува МВР, и то пред медиите.

Трябва да ви кажа, че на съвместни оперативки прокуратурата се държи доста строго към нас. Трябва да ви кажа, че по операциите, които бяха планирани, по „Килърите" и по „Октопод", и по всички останали операции, които са много сериозни като реализация, много сложни като реализация, съвместните съвещания, които се правят и с главния прокурор, на които присъства в голямата част и зам.-главният прокурор Бойко Найденов, винаги са много категорични в техните си позиции. Това, че впоследствие излиза, че всичко е много прекрасно и много лесно е станало, това не отговаря на истината.

Какво изискват прокурорите, защо са строги?

Цветан Цветанов: Винаги прокуратурата се стреми към изискването на повече доказателства, независимо, че всички сме убедени, че това са дадените извършители на дадено престъпление. Защото все пак не е проблем 24-часовата мярка, донякъде не е чак толкова проблем 72-часовата мярка, но прокурорът, когато взима 72-часова мярка, той винаги трябва да има вътрешното убеждение, че след това ще пледира за постоянна мярка на съответните хора, които са задържани.

Т.е. те непрекъснато искат повече доказателства?

Разбира се, и това е съвсем нормално, защото всяка институция, всяка компетентност, която има дадената институция, тя се стреми максимално да изпълни своите функционални задължения. Това, което е по-важното, и това, което е удовлетворителното в съвместната ни работа през последната година, е, че имаме институционално взаимодействие. И това беше желанието и на нашите евроатлантически партньори. Защото в момента мога да кажа, че и ДАНС, и МВР, и прокуратурата, и НАП, имаме толкова хубави съвместни операции, толкова съвместни съвещания, които са само и единствено водени да защитим интереса на държавата и да се противодейства на организираните престъпни групи.

Там ли е основният, да кажем, дружески спор с прокуратурата - че няма достатъчно доказателства? Защо не успяват да се съберат?

Това е до момента на стартирането на операцията и до момента, до който ние трябва да съберем съответните доказателства. В момента, в който ние вече прибегнем към реализация, за която и да било в страната, естествено, че имаме достатъчно, за да можем да я стартираме. И прокуратурата дава санкцията, ОК, защото те са господар на разследването, че всичко ще бъде наред. Това е вече другата фаза, за която може би вие отивате, това е вече съдът, където преценява и взима своите решения, за голямо съжаление, невинаги по съвест и невинаги в интерес на обществото.

Но МВР не прибързва с акцията?

Не. Мога да ви кажа, че за „Килърите" имахме голямото желание, специално колегите от отдел „Убийства" на „Криминална полиция", три седмици по-рано да стартира, но когато се събрахме и когато имаше колеги от останалите дирекции, установихме, че сме в състояние да съберем повече доказателства и ние го направихме и направихме един по-сериозен, задълбочен криминален анализ, който беше изключително важен, за да можем всички да бъдем убедени в това, което ще направим.

Вие споменахте за добросъвестността на съда, но специално по първата част от акцията „Килърите" повечето бяха освободени под различни мерки.

С изключение на един, всички бяха освободени.

Съдът обаче казва, че това е заради липсата на достатъчно доказателствен материал?

Но аз искам да ви върна малко в началото на задържането, когато изтече 72-часовата мярка. Знаете, че Окръжният съд се произнесе те да останат в ареста и просто ние очаквахме и Апелативният да приеме мотивите на Окръжния съд, които смятаха, че са достатъчни основанията да бъдат задържани. Защото, вижте, когато сте в началото на едно разследване, самото държавно обвинение не е в състояние да изложи абсолютно всички факти и детайли по едно започващо разследване, защото това означава, че когато се гледат мерките, адвокатите ще бъдат запознати и това означава, че ние обричаме разследването да зацикли в един момент, защото ще бъдат ясни всичките способи, методи и всички доказателства, които имаме към настоящия момент.

Не е ли така естественият процес на делото, т.е. и двете страни да знаят с какво разполагат?

 Да, защото това, което бяхме събрали, това което представихме, смятахме, че това, което беше взето в Окръжния съд и допълнително, което беше представено и на Апелативния съд, смятахме, че няма да има проблем. Но това, което пък успяхме да съхраним, това, което имахме като допълнителна оперативна информация, която имаше и достатъчно доказателства към нея, защото щяхме да опорочим пък разследването, което беше за Румен Рачев, щяхме да опорочим другите 2-3 убийства, които в момента са предмет на разследване и когато бъдем готови, ще можем да пледираме в съдебната зала.

Споменахте за разследването за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев, двама от „Килърите" отново са в ареста, това е новината от вчера. В Шумен ли ще се гледа?

Двама от „Килърите" са отново в ареста, стрелецът, който беше по Юри Галев, е в ареста по друго обвинение, за Куката и за Джованито в стрелбата, която е осъществил, този, който имаше на съхранение автоматите, Методи, е в ареста с постоянна мярка от Апелативния съд. Така че от петимата, които бяха задържани по първоначалните действия по операция „Килърите", в момента само Пешо Сумиста е на свобода.

Делото за убийството на този шуменски бизнесмен ще се гледа в Шуменския окръжен съд, нали?

В Шуменския окръжен съд и след това от Апелативния съд във Варна.

Тук критиците ви ще ви обвинят най-вероятно, че след като не успя в един окръжен съд, този ще е по-лесен за някакъв вид натиск, след като вече префръкнаха искри между МВР и съдебната система?

Цветан Цветанов: Вижте, нека да не отиваме в тази плоскост, защото аз смятам, че всяка една институция и всеки един отговорен представител на тази институция, който носи отговорността за всяко едно негово действие, трябва да го взима по съвест. Това, което сме го изразили, е болката, която има във всички служители, защото, за да стигнем до реализацията по „Килърите", е имало безсънни нощи. А когато се гледаше мярката на Апелативния съд, знаете, че два часа преди това се гледаше мярката по „Всичко коз". Нали не си представяте, че тези часове са достатъчни, за да може да вникне съставът, който е гледал тази мярка, по същество, в дълбочина за предмета и тежестта за тези престъпници, които всъщност са изпълнявали поръчкови убийства на територията на страната. Когато говорим за убийства, трябва да забравим политиката, трябва да забравим противопоставянето и трябва да забравим високомерието. Нека да гледаме нещата по същество, да ги гледаме с дълбочината на разума и да се взимат решенията по съвест - това за мен е важно. Защото тогава ще имаш, както и г-н Корнезов наля масло, като каза „Аз подкрепям съдиите", след като ги бяха пуснали от Апелативния съд, „Съдиите трябва да бъдат с високо вдигнати глави".. Не, съдиите трябва да гласуват и да взимат решенията си, когато те формулират своите мотиви, по съвест и да бъдат с високо вдигнати глави.

Казвате „по съвест", аз се опасявам...

Съвестта е взаимно свързана с моралните качества на един човек. Когато той ги няма, той не може да има тази съвест.

Да, но те нали следват определени законови предписания, някак си, ако тръгнат по съвест да взимат решения, съвестта им кой знае какво казва, може различни неща, може и по симпатия в един момент да се случи?

Ако човек е с достатъчно добра ценностна система и е загърбил абсолютно всички други фактори, които биха могли да му повлияят, смятам, че нещата ще се случват правилно. Аз мога ли да ви попитам нещо?

Да.

Вие в момента знаете, когато има някакъв проблем, веднага търсите министъра на вътрешните работи или някой от ръководните служители на министерството. Министърът на вътрешните работи го знаете кой е, който носи цялата отговорност за всичко, което се случва. Ако е хубаво, то е за всички, ако е лошо, то е срещу министъра, нали така. Мога ли да ви попитам нещо - вие спомняте ли си трите съдийки, които освободиха „Килърите"?

Имената им трудно ще възпроизведа сега, визуално, честно да ви кажа, си ги спомням.

Нали виждате каква е разликата - всъщност те се покриват зад едно решение, след това изчезват от публичното пространство, направиха едни медийни атаки.

Лесни са за откриване.

Не, въпросът е, че на тях не им тежи въобще нищо в момента, докато цялата отговорност за всичко, което се случва в държавата, тежи на изпълнителната власт и когато изпълнителната власт има политическата воля заедно с парламентарната подкрепа за законодателството, което е необходимо да бъде направено, заедно със съвместната работа с прокуратурата, която е част от съдебната система и е държавното обвинение, ние се стремим само към едно - да защитим националните и обществените интереси. Ние не се интересуваме от хонорарите, които получават адвокатите и, естествено, че адвокатите и големите пари, които стоят от страната на престъпниците, трябва да ви кажа, че винаги изкушението е много голямо и аз се надявам, че не се формират съдебните решение на база тези изкушения, защото това е тежко като последствие за обществото. 20 години ние имаме една нереформирана съдебната система, 20 години ние имаме едни критики, които идват от европейската общност, идват от нашите евроатлантически партньори. Извинявайте, но не може 20 години да няма виновни и да няма осъдени за престъпленията, които се извършиха в страната. Аз мога да ви попитам не толкова за тази престъпност, която е емблематичната за страната и която беше визирана в докладите, и нека все пак да отдадем заслуженото и на последния доклад на ЕК - с политическата воля и с реалните действия, които са предприети за борбата срещу организираната престъпност. Аз искам да ви попитам, вие спомняте ли си случая „Индиго"? Загинаха невинни деца. Колко години се точеше този процес? Има ли осъдени - няма. Бихте ли ми казали какво се случи с къщата, която падна на „Алабин"? Две момичета загинаха от нехайството и безхаберието на собствениците на тази къща. Виновни има ли? Виновни няма. Но обществото винаги е много взискателно в момента, когато се случи даденото действие и всички ставаме много отговорни. Политиците веднага отиват, застават на място, поемат ангажименти, че това ще се направи, онова ще се направи. Когато мине времето, българинът леко забравя. И ежедневието, и това, което имаме като проблеми постоянно за решаване всеки в личния си и в професионалния си живот, някак си тези неща минават малко назад. Ние просто трябва да имаме по-активно гражданско общество и трябва да се сещаме за всички тези случаи, които се случиха през последните 20 години, да си направим един задълбочен анализ на това, дали трябва да продължава. И точно затова хората избраха преди една година политическа партия ГЕРБ да бъде управляваща и ние носим цялата политическа отговорност. Много лесно беше ние да направим коалиционно правителство с която и да било от останалите партии в българския парламент. И щяхме да разпределим отговорността с някой друг, и може би в един момент преди избори щяхме да я прехвърлим на този, те щяха да я прехвърлят на нас, както се случваше в тройната коалиция. Не, ние искаме да носим цялата политическа отговорност и аз, заставайки пред вас, аз нося цялата отговорност за всичко, което се случва.

Понасяте, разбира се, и критиките.

И, естествено, че най-тежкият ми момент в едногодишното ми управление на министерството беше случаят с отвличанията, защото когато беше отвлечен Гунински, тогава журналистка от национална медия в парламента ме попита: „Вие ще понесете ли отговорността, ако не бъде разкрито това отвличане и ако последват следващи отвличания". И аз казах: „Да, аз ще понеса тази отговорност". Нали разбирате, че когато всъщност имаме вече една година управление в МВР, когато нямаме вече отвличания в рамките на една година, а преди в рамките на две години се случваха на месец-месец и половина по едно отвличане. Вие знаете ли, че имаше чужденци-инвеститори, които не идваха в страната ни?

Да, знам.

Това, което е за рекета и изнудването по „Октопода", подобни фигури трябва да бъдат забравени от тези години на прехода.

Това ми дава повод да ви попитам какво се случва с „Наглите". Имаме въпрос от студиото на БНТ, нека да го чуем.

Непрекъснато говорим за организираната престъпност и няма как да не стане това, особено в контекста на събраните доказателства и това, дали могат да издържат в съда или не, а това пък води до по-големия въпрос според мен - може ли да бъде изтръгната до корен организираната престъпност? Понеже ми се вижда реторичен този въпрос, ще го обърна по друг начин. Искам да попитам министър Цветанов, според него има ли вариант част от организираната престъпност да бъде принудена да работи за обществото? Историята познава такива примери и ще подскажа - с легализирането на проституцията например.

Това, което мога да кажа, е, че няма държава, която да е изкоренила до основи организираната престъпност и престъпността като цяло, но в останалите демократични развити общества и държави има притискането и вкарването й в едни допустими граници за обществото. Естествено, че това винаги е приоритет на всяко правителство и на всяко министерство на вътрешните работи по целия свят. Въпросът е, че днес ние вече имаме действително реална политическа воля и реални резултати. Дали доказателствата ще издържат или не, съдът е този, който ще каже и ще прецени, но аз мога да кажа, че все пак, имайки предвид, говорим за отвличанията, пак се връщам, една година ние нямаме едно отвличане. Основните хора, 10 човека, са с постоянна мярка, това означава, че ние сме си свършили работата.

Как върви делото срещу „Наглите"?

Цветан Цветанов: Това, което в последните разговори с главния прокурор, вече са готови обвинителните актове за „Наглите" и може би септември месец ще бъдат внесени, както също и по „Октопода" за Алексей Петров и Джотолов. Също така за някои от министрите нещата също се движат в приключваща фаза и, естествено, че съдът е този, който ще прецени за виновността и дали ще бъдат оправдани или ще бъдат осъдени всичките лица, които са задържани през последните няколко месеца.

Как върви работата по онзи нагъл обир в Сеславци на пенсиите?

Цветан Цветанов: Работим много активно. Знаете, че се случи обирът в Сеславци, след това стана обирът в „Илинден", търговския център в София.

Свързани ли са?

Цветан Цветанов: Не са свързани. По случая, който беше в София, знаете, че основният организатор е задържан. Имаме безспорни доказателства там, защото има ДНК анализ и просто няма абсолютно никакви съмнения, че това е човекът и всичко, което допълнително беше документирано, доказа, че това е извършителят, заедно с още 2-3 човека, които към настоящия момент са работили с подобния контингент.

Има ли име акцията в Сеславци?

В Сеславци не, няма име. Знаете, че когато започне реализирането...

Живописно кръщава МВР акциите, затова питам.

Цветан Цветанов: Вижте всичко е като ситуация, престъпната дейност, която е извършена, ето връщам се на „Всичко коз" - по СРС-тата протичаха разговори „Без коз, без коз", това значи без документи. И когато седнахме с колегите, ние казахме, че държавата е крайно време вече да играе всичко коз и тогава операцията се кръсти „Всичко коз". По отвличанията това бяха едни изключително нагли типове, които тормозеха обществото, които създаваха дискомфорт на по-богатите хора, които всъщност бяха отвличани, за да може да се генерира сериозен финансов ресурс по откупа, който се плащаше, и тогава всъщност решихме да бъдат „Наглите". В голямата си част участвам и аз.

По „Без коз" как върви работата до този момент?

Това, което мога да кажа за „Без коз", колегите в момента работят много активно във Варна, надявам се, че блокираните сметки и всичко това, което продължава като разследване, знаете, че там има парична гаранция и бяха освободени, но тук е по-важно, че е неутрализирана една сериозна престъпна група, която в рамките на около 2-3 години е източила около 250 милиона лева. Това са парите на всички български данъкоплатци и аз съм по в състояние да неутрализираме, да задържаме и, естествено, да създадем по-добри условия за приходната част на бюджета.

Казахте как се е родило името - „Без коз", „Всичко коз", след това нещата отиват малко в контра-реконтра със съда, ако се замислим.

Има и такъв момент, но ако играем в терминологията на картите, все пак надявам се, че накрая нашата контра ще бъде по-силна.

Последното 20?

Да.

Точно преди една година казахте, че голямото ви желание е полицаите да излязат от патрулките, да тръгнат по улиците, да се виждат, човек да познава кварталния, да познава полицая и с усмивка да му казва добър ден и да получава същото - как върви тази малка, но важна реформа?

Аз смятам, че това което направихме и в тази посока за гарантиране на обществения ред, също даде своя ефект. Не знам дали хората достатъчно са усетили това нещо, но аз мога да кажа и по това, което предприехме и за усиления трафик, който в момента е до морето, след края на магистралата до Карнобат, това е най-тежката отсечка, дори онзи ден ми се обаждаха хора, които казват, че има достатъчно полиция, която дава възможност да няма това изпреварване, което да създаде допълнителни тапи в движението. Въпреки че капацитетът на една пътна отсечка, тя може да поема определен брой автомобили, тя не може да надмине себе си. Това, което е също важно по селскостопанските продукции, които са изключително важни за тези трудолюбиви българи, които...

Охраната имате предвид?

Охраната. Специално за черешите знаете, че там нямаше никакъв инцидент, докато миналата година имаше един смъртен случай. И винаги е водело до някакви скандали, затова собствеността, използването на тези неща, да можеш да си обереш това, което си произвел. Това, което мога да кажа, че е разпоредено на всички структури в МВР, особено в малките населени места, където един полицай отговаря примерно за 7 или 6 села, да минават постоянно, да се срещат с хората, да говорят за техните проблеми.

Случва се това нещо?

Да, случва се това нещо и аз мога да дам един пример със село Опанец, Плевенско, където имаше подобен проблем с голямото нашествие на ромите, които обираха абсолютно всичко на хората, които произвеждаха своята продукция или пък къщите. С действията, които бяха предприети, от обратната връзка, която имаме в реално време с хората, смятам, че тези неща са съвсем нормално да бъдат решавани и естествено, че има какво още да се желае от полицията. Това е промяна на манталитета, необходимо е да мине малко време. Много е важно в работата ни, освен че министърът винаги застава зад професионалните действия на служителите, все пак да направим всичко възможно с помощта и на гражданското общество да изчистим корумпираните служители, защото все пак корупцията...

5-те процента?

Цветан Цветанов: Аз съвсем отговорно мога да кажа, че образно съдебната система се засегна за лансирания процент от мен, който беше чисто хипотетичен, той не беше строго дефиниран, но това, което мога да кажа, е примерно, че за МВР важи същото. Така че няма институция в България, в която да няма корупция. Защото, ако всичко беше наред, нямаше да има тези изследвания, които да доказват тази корупция. Другото, което е, че нямаше да има тези критики от една обективна институция, каквато е ЕК. Така че в тази посока по-добре е да приемем истината и да бъдем искрени един към друг и да назоваваме проблемите с истинските им имена. Прикриването и това, че ние сме по-различни от всички останали, това смятам, че за българите не важи и всъщност не води до нищо добро.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл